Inledningen av juli blev sval, för att inte säga kylig, men sedan tog värmen över alltmer. Det blev till slut en värmebölja på sex dagar med minst 30 grader någonstans innan kallare luft åter svepte ner över hela landet.
Månadens mest anmärkningsvärda händelse får lov att sägas vara de 34,8 grader som uppmättes i Markusvinsa i norra Norrbotten den 26. Månadens högsta notering i landet i all ära, men framför allt för att det är den näst varmaste dagen som uppmätts genom tiderna i norra Norrland. I den svenska väderstatistiken är det nämligen bara den 17 juli 1945 som varit ännu varmare med 36,9 grader i Harads i sydvästra Norrbotten och 34,9 grader i Piteå vid södra Norrbottenskusten. Bägge dessa ligger söder om Markusvinsa, så för att vara så långt norrut är det med andra ord ett nytt svenskt temperaturrekord.
Mer varmluft än kalluft
En övervägande kall första halva följdes av en övervägande varm andra halva, vilka till stor del tog ut varandra. Under 2000-talet har de flesta julimånader varit varmare än normalt jämfört med referensåren 1961–1990, inte minst i fjol när värmen var extrem, men det räcker med att backa tillbaka till 2017 för att hitta en juli som var kallare än årets i större delen av landet.