Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om augustivädret 2023 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Ovädret Hans och mer regn därtill

Uppdaterad
Publicerad

Årets augusti handlade mycket om Hans, men även i övrigt var det en till stora delar ostadig månad.

I denna artikel summeras månaden, medan enskilda väderhändelserna finns i analys av augustivädret och i ovädret Hans.

Varmt i norr, svalt i söder

Årets augusti blev såväl varmare som kallare än normalt sett till referensperioden 1991–2020.

Störst överskott i norra Norrland med mestadels 1–2 grader över det normala. Sedan mindre överskott längre söderut i Norrland, följt av underskott från södra och östra Svealand och söderut till omkring 1 grads underskott i sydöstra Götaland. Jämfört den förutvarande referensperioden 1961–1990 var dock augusti varmare än brukligt i så gott som hela landet. Här kan ni läsa om normalt väder i augusti.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Senast vi hade en kallare augusti än i år var 2021 för hela landet. I fjol, 2022, var augusti varmare än i år i södra och mellersta Sverige. Längre norrut behöver vi mestadels backa tillbaka till 2019 för att hitta en varmare augusti än i år.

Delvis rekordblött

Augusti bjöd på mer regn, delvis mycket mer, än brukligt i så gott som hela landet. Bara i nordligaste Lapplandsfjällen föll normalt med regn i augusti.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Som mest föll mer än trefaldiga normalmängden, och många platser noterade såväl nya augustirekord som rekordmycket nederbörd för en månad oavsett när på året. Dessutom ett nytt månadsrekord för Närke med 253,7 mm i Ön mot tidigare 236,7 mm i Kilsbergen-Suttarboda juli 2000.

Här de platser med minst 100-åriga mätserier som satte nytt regnrekord för augusti, och för Knäred, Sörbytorp, Västerås och Jönköping var det även den nederbördsrikaste månaden oavsett när på året. Källa: SMHI. Foto: SVT

Senast augusti var övervägande torr var 2020, medan de senaste åren varit såväl blöta som torra, 2022 mest år det torra hållet och 2021 mest åt det blöta hållet. Men en så pass blöt augusti som årets i så stora delar av landet är dock svår att hitta historiskt.

Rekordlite sol

Solen sken till stor del med sin frånvaro i augusti, frånsett i norra Norrland där det blev nära normalt antal soltimmar. Flera platser fick rekordlite sol i augusti, bland annat i Norrköping (111 timmar) och Borlänge (111 timmar).

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Utöver kraftiga vindar i samband med Hans var månaden förvånansvärt lugn trots att ostadigt väder dominerade, så i snitt var vindens byighet tämligen normal i augusti.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

Högst månadsmedeltemperatur: 17,4 grader i Malmö, Skåne och Falsterbo, Skåne
Lägst månadsmedeltemperatur: 11,1 grader i Klövsjöhöjden, Jämtland
Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 2,2 grader över normalt i Ritsem, Lappland (12,9 grader mot normala 10,7 grader)
Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 2,2 grader under normalt i Ölands södra Udde, Öland (15,0 grader mot normala 17,2 grader)

Störst månadsnederbörd: 313,3 mm i Sandviken, Gästrikland
Minst månadsnederbörd: 52,0 mm i Abisko, Lappland
Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 408 % i Sandviken, Gästrikland (313,3 mm mot normala 76,8 mm)
Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 80 % i Såtenäs, Västergötland (52,1 mm mot normala 65,3 mm)

Mest solskenstid: 219 timmar i Luleå, Norrbotten
Minst solskenstid: 102 timmar i Storlien-Visjövalen, Jämtland
Mest solskenstid i procent av normalt: 110 % i Tarfala, Lappland (125 timmar mot normala 113 timmar)
Minst solskenstid i procent av normalt: 47 % i Norrköping, Östergötland (107 timmar mot normala 227 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 25,3 m/s i Stekenjokk, Lappland den 9
Högst byvind i fjällen: 31,0 m/s i Hemavan-Giertevarto, Lappland den 8
Högst medelvind vid kusten: 21,1 m/s i Falsterbo, Skåne den 7
Högst byvind vid kusten: 27,9 m/s i Brämön, Medelpad den 8
Högst medelvind över inlandet: 16,2 m/s i Arvidsjaur, Lappland den 8
Högst byvind över inlandet: 27,0 m/s i Arvidsjaur, Lappland den 8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet