Dammigt värre i torkan när sand och jord lättade från marken när vinden tog i en del i Ignaberga utanför Hässleholm i Skåne den 23 april. Foto: SVT / bakgrundsfoto Erik Bergström

Mannaminnet är kort

Uppdaterad
Publicerad

Så fort vädret blir extremt kommer kommentarer om att det aldrig tidigare varit så här. Men kollar man statistiken så är svaret oftast nej, att det varit så här tidigare och ibland ligger det dessutom nära i tid. Så mannaminnet är oftast kortare än många nog tror, och ibland inte ens ett år.

Ett av mina favorituttryck är ”mannaminnet är kort”, för jag tror många glömmer fortare än man tror, och att det man minns även förvandlas och förvanskas utan att man lägger märke till det. Har tidigare vädrat mina tankar om att svenskens vädertålamod är tre dagar, och hur långt mannaminneman är aningens kopplat till det, i alla fall med tanke på hur fort man ”vänjer sig” med ett visst väder och en viss vädersituation. Tålamodet handlar mer om gällande väder och tidsperspektivet är oftast dagar eller veckor, medan mannaminnet mer handlar om år det varit år från år, och då kanske främst mer udda händelser såsom exempelvis köldrekord, sena snöfall eller tidig sommarentré.

Ordet mannaminnet betyder ju krasst det tidsspann som en levande person minns. Så är vädret exempelvis ”kallast i mannaminne” så påstår man i princip att vädret inte varit så på sisådär 90 år. I verkligheten är mannaminnet kortare än så, avsevärt kortare. Jag vill frankt påstå att mannaminnet i år räknat är tre, om ens det. Sedan finns det givetvis händelser och väderlägen som etsar sig fast för längre tid än så, speciellt om man kan hänga upp vädret på annat, såsom ett bröllop, en semesterresa eller ett varför inte ett fotbolls-VM.

Men ska man sedan börja jämföra minnena med väder som upplevs just nu så blir det än knepigare vill jag nog påstå. Jag tror nämligen att många, oftast helt omedvetet, ”kryddar” minnena så det blir mer extrema än de faktiskt var. Man kanske minns att ”vi hade 30 grader varje dag på semestern” fast det i verkligen var någon dag då och då som var så pass varm. Oavsett ålder minns många sin barndoms somrar som soliga och varma, för hjärnan är ju så funtad att den hellre lagrar positiva än negativa minnen. Det förstärks dessutom om man har en känslomässig koppling till minnet. Fyller man exempelvis år på sommaren och som barn firades i en prunkande syrenberså på landstället så sken alltid solen där, i alla fall vad man minns.

När var det sedan så här varmt i april?

Eller ta värmen som slog till nu i mitten av april. Hur många – svara ärligt nu! – minns att exakt samma sak hände i fjol, och att det delvis var ännu varmare då än nu? En del av svaret där kan ligga i att man minns hur kall påsken var i fjol jämfört med i år, men då inföll ju påsken i månadsskiftet mars–april mot klart senare i år. Högst temperatur i landet på påskafton 2018 var 7,7 grader i Göteborg medan den i år var 22,4 grader i skånska Osby. Sett till datumet den 20 april blir det dock något helt annat: 22,4 grader i år mot 27,2 grader i småländska Oskarshamn i fjol. Det var dock en väldigt extrem temperatur, för det var ett nytt svenskt så-här-tidigt-på-säsongen-rekord.

Eller årets tidiga start för den meteorologiska sommaren, alltså Örebro i Närke som var officiellt först ut i landet den 17 april mot övriga år på 2010-talet: 18 april 2018, 17 maj 2017, 3 maj 2016, 19 april 2015, 13 maj 2014, 4 maj 2013, 18 maj 2012, 17 april 2011 och 14 maj 2010. Minns ni örebroare det tro? I princip har det alltså varit samma tidiga start fyra av de tio senaste åren: 2019, 2018, 2015 och 2011, där just den 17 april är Örebros datum-rekord för tidig sommarstart sedan mätningarna inleddes 1881. Först ut i landet att få sommar i fjol var för övrigt den skånska duon Lund och Malmö den 16 april, alltså en dag tidigare än årets sommarstart i Örebro.

Hur årets april står sig i mannaminnet får kommande aprilmånader kanske utvisa, men det finns nog fog för att tro att många lär minnas årets april mer än ett ”mannaminne med treårsgräns”.

Kyla blev till värme över påsk

Det kommer bli en varmare april än brukligt i hela landet. Det står redan klart när det ännu återstår en vecka kvarstår av månaden, för redan har vi temperaturöverskott och det ser även ut att bli en varm avslutning. I större delen av landet är överskottet just nu från 1 till drygt 3 grader jämfört med referensåren 1961–1990, och det tämligen jämnt fördelat över landet, men med störst avvikelse i nordöstra Norrland. Frågan är hur pass mycket överskottet kan komma att höjas innan månaden är över. Jag vill inte spekulera i det, utan väljer att avvakta till svaret finns.

Vi har upplevt många varma aprilmånader på senare år, så delvis räcker det med att backa till i fjol för att hitta en varmare april. Eller till 2014, eller än mer 2011 för den delen. Årets april var ju inte enbart varm, för främst perioden 8–14 april var det kallt med kyliga dagar och kalla nätter. Det var under denna period som månadens lägsta temperatur i landets olika delar noterades:

I norra Norrland 24,3 minusgrader i Gielas, Lappland den 11 april,

i södra Norrland 22,0 minusgrader i Ljusnedal, Härjedalen den 11 april,

i Svealand 16,5 minusgrader i Särna, Dalarna den 11 april

och i Götaland 11,0 minusgrader i Kvarn, Östergötland den 11 april.

Därefter tog värmen över, och dagarna efter påsk har varit osedvanligt varma. Mest extremt i norra Norrland där det satts nya lokala värmerekord för april, bland annat 16,2 grader i Kiruna-Esrange den 24 april. Tidigare rekord löd på 15,2 grader från den 20 april 2003 i mätserien som inleddes 1901. Mer om värmerekorden blir det i min slutliga krönika.

Månadens hittills högsta temperatur i de olika landsdelarna är när detta skrivs (för prognosunderlaget för fredagen indikerar att det lokalt kan bli 25 grader i Götaland):

I Götaland 23,0 grader i Karlshamn, Blekinge på påskdagen den 21 april,

i Svealand 22,0 grader i Västerås, Västmanland på påskafton den 20 april,

i södra Norrland 23,0 grader i Forse, Ångermanland den 23 april

och i norra Norrland 20,8 grader på Skellefteå flygplats, Västerbotten den 23 april.

Skellefteå-noteringen är dessutom inte speciellt långt ifrån den högst uppmätta temperatur som finns för norra Norrland i april. Det rekordet lyder 21,5 grader från just Skellefteå flygplats den 29 april 1984, men också den 27 april 1921 i Umeå, Västerbotten och i Piteå, Norrbotten.

Snöfall följdes av torka

Oj, vilken torka vi hittills haft i april, för det finns många platser som ännu inte fått minsta lilla mätbara nederbörd i april. Om, och i så fall hur många platser som kommer kunna ”nolla” nederbörden denna månad återstår att se, men det välbehövliga regn som lär beröra åtminstone större delen av Götaland i helgen kommer naturligtvis göra stora avtryck i månadens nederbördsstatistik. Eftersom april generellt sett är en torr månad så behövs det noll eller bara ett par millimeter som högst för att en nederbördsstation med längre historik ska kunna sätta nytt rekord. Det ska bli spännande att se hur torr avslutningen av april blir, och om det finns ”chans” (eller risk om man ser det med oro i blick) för nya torr-rekord någonstans i landet.

I stort sett all nederbörd som kommit under april föll i samband med det snöväder, med delvis regn i sydkanten, som främst berörde södra Norrland och nordvästra Svealand den 4–7 april. Sviterna av det snöandet syns fortsatt tydligt i avvikelsekartan för månadens totala nederbörd så här långt. För det är bara där som nederbördsmängderna varit skapligt normala i april, medan det varit torrt, mycket torrt eller extremt torrt i övrigt. Helgens välbehövliga, och av många även efterlängtade, regn i Götaland kommer alltså rita om den kartan rejält.

Månadens torraste dygn inträffade den 14–18 april, för under dessa fyra dygn observerades ingen mätbar nederbörd alls på någon enda av landets många nederbördsstationer. Det händer visserligen då och då för ett dygn, men sällan fyra dygn på raken. Vissa dagar, även efter påsk, var det även så gott som klart i hela landet.

Trolig rekordslakt för solskenstid

Redan efter 23 av månadens 30 dygn stod det klart att solen lyst mer än den brukar göra i landet under april månad. Efter 24 dygn noterades även de första rekordet när Borlänge i Dalarna passerade sitt tidigare rekord på 259 timmar från 2005, och under eftermiddagen i dag följde jämtländska Storlien efter när solen sammanlagt lyst 239 timmar där denna april. Ytterligare platser kommer passera sina tidigare rekord de kommande dagarna, och om solen lyser som hittills i april kommer de flesta av landets fåtal solskensmätare notera nya aprilrekord. Facit på hur det till slut gick kommer i min slutliga krönika.

På kvällen den sista april eller kanske först fram på dagen den 1 maj kommer jag att publicera den slutliga aprilkrönikan. Väl mött då, och hoppas att nederbördskartan då inte ser lika illande torr ut som den än så länge gör.

LITE SNABBFAKTA FÖR APRIL SÅ HÄR LÅNGT

Varmast: 23,0 grader i Karlshamn, Blekinge den 21 april och i Forse, Ångermanland den 23 april.

Kallast: 24,3 minusgrader i Gielas, Lappland den 11 april.

Störst dygnsnederbördsmängd: 29 mm i Sågen, Dalarna den 5 april.

Störst snödjup: 206 cm i Katterjåkk, Lappland den 1 april.

Störst snödjupsökning på ett dygn: 25 cm i Lillhamra, Hälsingland fram till morgonen den 6 april.

Högst medelvind: 41 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14 februari.

Högst byvind över inlandet: 28 m/s i Gällivare, Lappland den 16 februari.

Högst byvind oavsett stationsplacering: 46 m/s i Stekenjokk, Lappland den 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.