Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vintern fick revansch

Uppdaterad
Publicerad

Kallt och normalblött i norr, inte alls lika kallt men avsevärt blötare i söder. Så såg årets mars ut.

De mest intressanta väderhändelserna i mars finns i analys av marsvädret 2023, men stannar ni kvar här följer en månadssummering.

Inte så kallt i söder som många nog tror

Kalluften hade greppet om landets norra delar mest hela tiden i mars. I söder mer varierat däremot, för där var det delvis varmare än normalt främst den 18–25. Sammantaget gör det att medeltemperaturen för mars hamnar nära det normala i Götaland och sedan gradvis åt det kallare hållet norrut för att landa på 3–5 grader kallare än normalt i Lappland och norra Norrbotten.

Tema månadskrönikor

Jämfört med den nuvarande referensperioden 1991–2020 vill säga, för mot perioden 1961–1990 hade det varit mindre blått i norr och mer rött i söder. Har ni förresten koll på vad som är normalt väder i mars och den förändring som skett?

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I Sydsverige liknar alltså årets mars 2022, medan det för övriga delar av landet mestadels är tillbaka till 2018 som gäller för att hitta en kallare mars än årets. Årets mars, och än mer 2018, sticker därmed ut som en cool marskatt bland många klimatuppvärmda hermeliner.

Rekordblött på många platser

Även nederbördens fördelning skiljer sig från norr till söder. I grova drag föll normalt med nederbörd i norr, medan det däremot blev en nederbördsrik månad i söder sett till referensperioden 1991–2020. I ett stråk från Västkusten till östra Svealand föll över dubbla normalmängden, och lokalt mer än så. Flera mätstationer fick rekordmycket nederbörd i mars, och rekorden finns listade i en separat artikel.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Vädret kan verkligen variera från år till år, för 2022 var en extremt torr mars i just de områden där marsnederbörden i år slog rekord. Fjolårets mars var torrare i nästan hela landet, men i Lapplandsfjällen är 2016 den senaste marsmånaden som liknar årets. Blötare än i år var det på många håll senast 2019, givetvis frånsett de platser som var rekordblöta i år.

Vädret stora naturliga svängningar ger oss det klimat vi har. Allt väder som sker har en viss sannolikhet att inträffa beroende på vilka ramar som rådande klimat sätter, och det är dessa sannolikheter för ett visst väder som förändras när klimatet förändras.

Ganska förväntat gällande sol och blåst

I snitt sken solen lite mer än bruklig ti norr och något mindre än vanligt i söder, utan att vara nära rekord någonstans.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Mars inleddes blåsigt, och i fjällen var det även blåsigt en sväng i månadens mitt. I övrigt en övervägande lugn månad, vilket i summering ger att månaden blev normalblåsig eller något mindre blåsig än brukligt sett till vinden byighet jämfört med åren 1996–2015.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

MARS 2023 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 4,0 grader i Falsterbo, Skåne

Lägst månadsmedeltemperatur: 13,6 minusgrader i Naimakka, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,9 grader över normalt i Falsterbo, Skåne (4,0 grader mot normala 31,1 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 5,3 grader under normalt på Hemavan flygplats, Lappland (11,2 minusgrader mot normala 5,9 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 177,0 mm i Fotskäl, Västergötland

Minst månadsnederbörd: 6,1 mm i Pite-Rönnskär, Västerbotten

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 451 % i Sandhamn, Uppland (129,4 mm mot normala 28,7 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 36 % i Pite-Rönnskär, Västerbotten (6,1 mm mot normala 16,8 mm)

Mest solskenstid: 194 timmar i Luleå, Norrbotten

Minst solskenstid: 114 timmar i Göteborg, Västergötland

Mest solskenstid i procent av normalt: 143 % i Storlien-Visjövalen, Jämtland (151 timmar mot normala 106 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 75 % i Visby, Gotland (117 timmar mot normala 156 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 33,5 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 17

Högst byvind i fjällen: 41,1 m/s i Blåhammaren, Jämtland den 1

Högst medelvind vid kusten: 23,9 m/s i Örskär, Uppland den 4

Högst byvind vid kusten: 30,3 m/s i Söderarm, Uppland den 4

Högst medelvind över inlandet: 16,9 m/s i Sveg, Härjedalen den 2

Högst byvind över inlandet: 25,2 m/s i Sveg, Härjedalen den 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet