Väderrapport på 1920-talet. Foto: SVT Bild

Onormalt väder kan ge normal månad

Publicerad

November är höstens variant av april, en lynnig vädermånad som man aldrig riktigt vet vad man kan förvänta sig av.

Jag brukar ofta likna november med april. November är nämligen en månad som man aldrig vet vad den har att bjuda på. Vissa gånger tar vintervädret över långt söderut, medan det andra år är sensommarvärme och snöbrist som gäller ända fram till advent stundar. Det kan också svänga snabbt och ofta om novembervädret, så därför finns en klar likhet med vårens motsvarighet april, även om den oftast kan vara än mer lynnig.

Ett annat av mina favorituttryck lyder ”det normala är att vädret inte är normalt”. Alltså att vädrets naturliga variation gör att normalvädret, eller kanske rättare sagt medianvädret, inte inträffar så ofta som många kanske tror. Beror givetvis vad man lägger i ordet normal, för med en helt naturlig spridning i vädret kan man med fog räkna in säg sju av tio novembermånader som ”normala”.

Onormala temperaturdygn gav normal månadstemperatur

Årets november blev såväl normal som onormal. Vädret var onormalt, medan månaden som helhet blev normal. En rejält kall inledning följdes i mitten av månaden av mycket milt väder. Enskilda dygn avviker därmed extremt mycket från det normala, medan månadens medeltemperatur kan kallas för normal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet