Soligt och varmt vid Västkusten den 1 juli 1959. Foto: Jarl Ekenryd, SVT Bild

Skrota solligan?

Uppdaterad
Publicerad

Solligan i Rapports sommarsändningar på fredagskvällarna rör upp känslorna i många svenska hem. Solligan är älskad av vissa, hatad av andra. Varför är det så tro, och borde Rapport ens visa solligan?

Sedan sommaren 1990 har Rapport visat solligan i 19.30-sändningen på fredagar. Värdena som redovisas räknas med start på midsommarafton, och oftast har solligan omfattat sju veckor. Slutsegraren koras därmed en dryg vecka in i augusti.

Låter som en trevlig och harmlös ”tävling” mitt i sommarens nyhetslunk, men ack vad den ifrågasätts, kritiseras men även lyfts upp i bland annat reklamsammanhang. Kritiken är delvis berättigad enligt mig, men inte om man tar solligan för vad den är.

Vädertankar

Egentligen borde solligan skrotas

Ja, egentligen borde solligan skrotas. Av många anledningar, för den känns helt enkelt föråldrad. Sol må vara positivt för många på sommaren, men alltför soligt väder har många negativa effekter också. Inte minst så här i klimatförändringstider är solskenstid ett hett ämne. I de ordinarie väderprognoserna undviker vi meteorologer att värdera olika väder, utan vi är så objektiva och neutrala som möjligt. Det som förr kallades ”en härligt solig dag” benämns numera som ”solen dominerar” eller liknande formuleringar, och ”risk för regn” blir naturliga ”chans till regn” om det är torrt i markerna och regn behövs.

”Varför har ni inte regnligan också?” är en fråga som återkommer, och det finns egentligen inget bra svar på det. Solligan infördes 1990 och har sedan dessa blivit en sommartradition. Inget säger att den måste bestå, ej heller att andra ”tävlingar” kan tillkomma eller ersätta. Men personligen tror jag mer på att skrota solligan än att ersätta eller komplettera med regnligan.

Alla solskensmätare är med

En stor problematik med solligan är att den på intet sätt speglar hela landet. Det finns i dagsläget bara 19 officiella solskensmätare som vi på SVT Väder på daglig basis har tillgång till mätdata ifrån, och sedan 2018 redovisas alla i solligan.

Fördelningen av dessa 19 mätare över landet är dock väldigt ojämn och kusterna är klart överrepresenterade. I en drömvärld skulle jag hellre haft en ”solligan – cityedition” med ett trettiotal svenska städer och inte en enda mätare vid kusten. För just närhet till hav och större sjöar har oerhört stor betydelse för antalet soltimmar på en plats. Till syvende och sist är det ändå rådande väder som avgör hur mycket sol det blir, men visst är kustinfluensen betydande.

Sedan har vi ”gratisreklamdilemmat” att ta hänsyn till. För det är ju bara ett fåtal av dessa 19 orter som har en realistisk chans att stå överst på listan när solligans sju veckor avverkats. Rent statistiskt sett lyser solen mest på Östersjön under dessa sju sommarveckor. Även Norrbottens skärgård har många soltimmar på sommaren, så att mätarna i Hoburg, Visby, Svenska Högarna och Luleå är lågoddsare är inget konstigt alls. Men ska vi vecka efter vecka, sommar efter sommar, redovisa det i en tävling i Sveriges största nyhetsprogram på tv? Nej, det är inte helt självklart att vi borde göra det.

”Varför räknar ni soltid dygnet runt?”, vilket den som säger så tycker att de nordligare platserna ofördelaktigt gynnas ”för vem har glädje av sol klockan fyra på morgonen?”. Visst är det så att ljusa nätter gör att det potentiellt finns mer möjlig solskenstid att räkna in. Men åter, det är rådande väder som till slut avgör hur mycket soltimmar det blir.

Ta solligan för vad den är

Att bryta en tradition kan givetvis göras, men med eftertanke så man inte gör något man sedan ångrar längre fram. Så är det verkligen nödvändigt att skrota solligan? Nej tycker jag, utan ta den för vad den är istället. Ett nedslag i vår svenska sommar, som ett lättsamt inslag att få veta hur mycket/lite solen lyst senaste veckan innan den ordinarie väderprognosen på fredagskvällen. Känns väl skönt att kunna avrunda en fredagskväll med solligan snarare än kriser, våld, brott, katastrofer och allt annat tungt som vi hela tiden möts av i nyhetsflödet.

Solligan är inte heltäckande, men det är inga andra vädernoteringar vi redovisar heller. Ett rekord hade kanske inte varit ett rekord om en mätare att funnits på ett annat ställe vid en annan tidpunkt, det har jag tänkt till om tidigare. Den som argumenterar för regnligan är kanske inte medveten om hur pass liten del av vårt vackra sommar-Sverige som täcks in av officiella regnmätare Så i stort sett allt regn som faller på sommaren gör det utan att vi har koll på hur mycket som kommer, än mindre kan redovisa det i topplistor eller annat.

Ja, det är oftast samma platser i topp av solligan år efter år, men det är ju lite det som är syftet. Att redovisa var solen skiner mest bland de mätningar som står till buds. Regnligan hade sannolikt haft en mätstation placerad innanför Västkusten eller en i inre Lappland i topp. Och när vi redovisar nattens lägsta eller dagens högsta temperatur i landet så återkommer några få mätstationer ofta. Helt naturligt, och det utan speciellt upprörda känslor hemma i stugorna. Men så fort det blir tal om solligan tar åsikterna fart. Det är fascinerande att se det upprepas sommar efter sommar. För även det har blivit en sommartradition, all kritik vi får för solligan.

Solligans framtid

Så där, nu har jag sagt mitt om solligans vara eller icke vara, men kom ihåg att det inte är upp till mig att ta beslut i frågan. Även om det är vi meteorologer som redovisar själva solligan är det i slutändan upp till Rapport-ledningen att avgöra solligans existens. För Rapport är ”beställare” och vi meteorologer ”leverantörer”, och det gäller solligan liksom övriga satta ramar gällande tidsåtgång och omfattning av väderprognoserna.

Men hur har det sett ut genom åren då? Jo, kolla in solligan 2021, och där kan man även söka i data för tidigare år och enskilda veckor dessutom. Och på denna samlingssida hittar du solligan-artiklar från 2013 och framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vädertankar

Mer i ämnet