När det blir midsommar har väl sommaren kommit trots allt, oavsett väder? Foto: SVT Bild

Sommar på två sätt

Publicerad

Definitionen av meteorologiska årstider baseras på dygnets medeltemperatur.

Det gör att det kan bli sommar om det är mest gråmulet hela tiden och temperaturen pendlar kring 10-gradersstrecket dygnet runt. Det känns dock knappast som sommar för någon skulle jag tro, men rent meteorologiskt är det ändå det om varje enskilt dygn fem dygn på raken haft en dygnsmedeltemperatur över 10 grader.

Krävs högsommarvärme?

De flesta av oss tycker nog det är sommar först när eftermiddagstemperaturen stiger över 20 grader, eller kanske att det till och med krävs 25 grader? Men då hänger det på hur kallt det är nattetid om dygnsmedeltemperaturen blir över 10 grader eller ej. Trots över 20-gradig värme en stund på eftermiddagen kan en kall natt med köldgrader göra att medeltemperaturen över dygnet hamnar under 10 grader. 10 grader dygnet runt eller 20 på dagen och 0 på natten kan ge samma dygnsmedeltemperatur, men uppfattas och känns naturligtvis helt olika.

Bestäm själv

Varken jag eller någon yxig meteorologisk definition ska bestämma när var och en anser att det är sommar tycker jag. För egen del tycker jag första 25-gradersdagen är lite speciell, men om jag ska definiera sommaren ankomst blir det nog ändå årets första gräsklippning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet