Översvämning i Stockholm på 1940-talet. Foto: SVT Bild

Torrast när det regnar som mest

Publicerad

Det väder man upplever går inte alltid hand i hand med de värden man får när man gör statistik av allt väder. Det kan exempelvis upplevas torrare trots att det regnar mer. Jag ska förklara hur jag menar, så får ni se om ni håller med mig eller inte.

Man kan bevisa allt med statistik sägs det, och ibland är det garanterat så med vädret. Att statistiken säger en sak, medan känslan och upplevelsen är en annan. Hos vissa i alla fall, kanske lite beroende på om man är realist, optimist eller pessimist, för vad ”normalt väder” är har alla inte koll på alla gånger.

Det tydligaste exemplet på när upplevt och statistiskt väder inte matchar är nog klara vårdagar, med varmt på dagarna och kyliga nätter. Det vädret upplevs som varmare än om det är gråmulet och i stort sett samma temperatur dygnet runt, även om medeltemperatur är densamma. För det som märks och känns mest är givetvis dagstemperaturen, inte minst när solens direktverkande strålar värmer än mer än vad värmen i luften gör.

Gällande sommarväder svarar nog många helt spontant, och utan att tänka efter före, att varmt och torrt väder hänger ihop, liksom svalt och blött. Givetvis finns det alltid undantag, eftersom vädret naturliga skiftningar är så enorma, men oftast är det varmt och blött som går hand i hand, eller svalt och torrt om väderläget är sådant.

Mer regn om det är varmt

Mycket av det regn som faller under sommarmånader kommer i form av lokala skurar. Är det varmare, speciellt om det även är fuktigt, kan det lätt bli kraftigare skurar med klart större regnmängder än om det är svalt och ostadigt väder med skurar. Det behövs med andra ord betydligt färre skurar vid varmt väder än vid svalt för att få lika många millimeter regn. När det väl regnar faller det mycket, medan det i övrigt är det uppehåll, varmt och kanske även soligt. Det vädret upplevs garanterat som ”torrare” än om det är molnigt mest hela tiden och det småskvätter med lättare skurar från arla morgon till sen kväll.

Det kan till och med vara så att en eller två skurar på en hel månad räcker för att ge mer än genomsnittlig regnmängd på en plats en månad. Är det istället svalt och ostadigt med lätta skurar av och till varje dag kanske månadsmängden bara når upp till halva normalmängden. Råder då ingen tvekan om vilken månad av dessa två som upplevs som torrast. Statistik och upplevt väder går inte alltid hand i hand, eller hur!?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet