Allt är relativt, för det som kan verka kort jämfört med något kanske är långt jämfört med något annat. Foto: SVT Bild

Normalt väder

Uppdaterad
Publicerad

Vad är normalt väder när klimatet förändras?

Det som kan uppfattas som ruggigt kallt vårväder jämfört med många vårar på senare år kan statistiskt visa sig vara helt normalt, eller faktiskt varmare än brukligt.

Vad är normalt väder?

Vad nu ”normalt” är, för det kan man ju fråga sig eftersom det fortsatt är referensåren 1961–1990 som används som rättesnöre. I den allt varmare värld vi lever i kommer därför årets april i backspegeln kanske att betecknas kall, snarare än varm.

Om knappa fyra år, i januari 2021, är det dags att uppdatera vad ”normalt” väder är. Från då gäller åren 1991–2020 som referensperiod. Från en dag till en annan kommer då normalt väder inte längre vara normalt, eller kanske snarare att man kan uttrycka det så som att normalt väder då faktiskt blir normalt. Detta eftersom vädret under referensperioden 1991–2020 mer liknar det väder vi haft på senare år.

Tätare byten i framtiden

I och med att vädret förändras i en allt raskare takt nu är det beslutat att referensperioderna ska uppdateras vart tionde år, och inte som tidigare vart trettionde år. Nästa uppdatering av ”normalvädret” sker således 2031, varvid referensåren då blir 2001–2030. Vissa länder har redan gjort denna förändring och jämför i dagsläget med trettioårsperioden 1981–2010, istället för som 1961–1990 som fortsatt använts i Sverige.

På internationell nivå har världsmeteorologiorganisationen WMO precis klubbat övergången till uppdatering vart tionde år från och med 2021, och vi i Sverige följer det beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.