Väderchatt
Blåser det mer på Öland än på Gotland? • Jag tycker att på Öland blåser det nästan jämt men inte på Gotland på samma sätt. Varför?
Hänger till stor del på var på Öland eller Gotland du befinner dig, och vilken vindriktning det är.
Gotland är ju större och har därmed mer ”inlandsväder” som generellt sett har lägre vindstyrka än Öland, som mest har kustnära områden oavsett var på ön man är.
Men å andra sidan ligger Öland lite mer skyddat för vindar västerifrån, då rimligen västra Gotland får ta mer vind. För allmänt är ju pålandsvind kraftigare än frånlandsvind vid en kust oavsett var den kusten finns.
Frusen polarräv • Varför skriver ni att "Nu blir det varmare" när det är tvärtom i norra halvan av Sverige? Påsken var fantastisk här men nu är det gråmulet och isande vindar. Finns det nåt hopp om värme snart igen här i Ångermanland?
Rubriker kan ibland vara lite svepande och generaliserande och inte ge hela bilden.
Inte någon direkt omfattande värme på gång, mer än att det blir varmare någon dag. Vi får se hur det utvecklar sig framöver.
Jens • Hej, varför känns det som att både påsken och valborg nu ser ut att dras med så stor osäkerhet. Först var det prat om uppehåll och riktig fint väder för valborg och 1 maj. Men nu regn? Smhi skriver själv att utvecklingen är högst oklart. Håller ni med och varför?
Ja jag är nog beredd att hålla med faktiskt. Jag lät det något varmare scenariot hänga kvar lite halvt idag, i kartorna som ligger på vår webb för valborgshelgen. Men samtidigt peka på en ostadig utveckling som beroende på hur den exakt utformas kommer påverka temperaturen rätt mycket.
Skiftningen i prognosen ligger främst i detaljer i det storskaliga vädret som får stor betydelse för det som faktiskt händer hos oss. Tidigare prognoser visade på en förstärkt högtrycksrygg från UK-Västeuropa med varmluftspaket in mot oss, följt av ett storskaligt lågtryck västerifrån som skulle trycka undan varmluften någon gång från 1 maj och framåt. Händelseförloppet är fortfarande liknande, men lågtrycket kommer något snabbare där på 1 maj och högtrycksryggen före har inte lika hög amplitud och därmed kommer inte varmluften lika långt norrut. Dessutom dök det upp något minilågtryck där på valborgsmässoafton som inte varit med så tydligt förut och som passerar över Svealand. Men vi får se om det lilla lågtrycket är kvar kommande prognoskörningar.
Påskens väder och dess osäkerheter berodde på helt andra saker än den här situationen. Situationerna är väldigt olika.
Disigt Dimmigt • ” Det är bra disigt i dag”, ”Det är bra dimmigt i dag” Två uttryck som jag växte upp med och som användes samtidigt om samma väder. Min farmor använde ofta ordet disigt där andra släktingar använde ordet dimmigt. Kan det vara samma sak eller finns det någon skillnad?
Dis och dimma skiljs enbart åt genom hur långt man ser. Är sikten mindre än 1 km klassas det i meteorologin som dimma:
Lite funderingar kring AI • Om väderrapporter framöver till en viss del blir gjorda med AI hoppas jag att det kommer att finnas duktiga meteorologer som kan bedöma rimligheten i det som AI tagit fram. Jag tycker att väderprognoserna idag är bra. Sedan att man önskar sig ett annat väder ibland är en helt annan sak.
Ja, AI kan bli ett hjälpmedel i prognosprocessen, men aldrig ersätta hela vädermodeller eller meteorologens bedömning.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.