Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Utan er blir det bara en väderkarta. • Ändra inte om ”allt”. Glöm inte bort att det man gjort tidigare har varit mycket bra. Behåll det. Ibland kan man ändra lite för mycket. Överblickar är bra när ni har så lite tid till väder. Fördjupning över vissa delar av kartan kräver nog mer tid. Och så får ni inte glömma bort er själva och ert stora kunnande och erfarenhet som gör själva väderrapporteringen.

Tack för din synpunkt. Du har rätt i att vi kan ha det lite tajt med tid och att vi behöver tänka på vad vi visar och inte visar. Vi vill gärna utmana oss själva och testa nya sätt att presentera vädret, men det är såklart viktigt att ha en bra balans.

Björn • Hej! Ingen riktig rotblöta i sikte den närmaste tiden vad jag förstår? Emellertid om det skulle börja regna "normalt" eller vad man säger så påverkas inte grundvattnet nämnvärt under sommaren?

ja växligheten tar upp det mesta av regnet som kommer.

Minusgrader • Ändå att det är nästan 4 minusgrader i maj i södra Sverige händer väl inte så ofta?

Hej,
Det är faktiskt vanligare än man kanske tror att temperaturen kan falla till ett par minusgrader under nätterna i maj, även i södra Sverige. Generellt sett inträffar de sista frostnätterna i landets södra halva kring mitten av maj. Dock påverkar klimatförändringarna detta mönster, vilket gör att de lägsta temperaturerna och nattfrosten blir allt mer sällsynta.

mvh
Pererik

Slumpen? • Är det bara en slump att det var kalla och snöiga vintrar under 1920-talet, 1940-talet, 1960-talet och 1980-talet? Med 20 års mellanrum.

Hej
Min första reaktion är att ja det är slumpen, men att vi människor letar och finner mönster i allt som händer.
mvh
Pererik

Undrar • Hur får vi sommarväder som är fuktigt och med det klibbiga kläder och hur ska vädret bli om vi ska slippa det.

Hej
Sommarvädret i Skandinavien kan variera mycket beroende på varifrån luften kommer. Om vi får luft från sydväst, som har formats över Atlanten, blir vädret ofta fuktigt och kan leda till klibbiga kläder. Denna typ av luft är vanligtvis fuktig och mild.

Om luften kommer från sydost, kan den vara tryckande och smutsig, men oftast torr eftersom den har passerat över land. Denna luft kan ge varma och torra dagar.

För att undvika det klibbiga och fuktiga vädret är det luft från nordväst som kan fixa biffen.. Denna luft är kyligare och klarare, vilket ger friskare och mer behagliga sommardagar.
mvh
Pererik

Lättare att se väder och klimat som förändrats när bilder visas! • Då man pratar om väder och klimat som har förändrats och som förändras så tycker jag det är lättare när det visas bilder och att det förklaras till bilderna som vi får se för då blir det tydligt. Det får gärna vara uträkningar och diagram också men inte enbart.

Hej
Bra tips.
mvh
Pererik

Regn och grundvattnet • I DN i dag läser jag om mycket låga grundvattennivåer främst i de södra delarna av Sverige. Då det varit torrt en längre tid så kommer inte regnet att kunna fylla på grundvattnet utan det kommer bara att göra den torra jorden fuktig. Kan grundvattnet ordna till sig om vi får mycket regn nu eller ser det dystert ut?

Hej
Under denna tid på året är det vanligt att grundvattnet inte fylls på, eftersom växtligheten har satt fart och avdunstningen ökar med varmare temperaturer. För att grundvattnet ska kunna återhämta sig behöver vi få långvarigt och stilla regn som fortsätter genom sommaren. En ”trist” sommar ur turistsynpunkt, med gråkallt väder och regn, skulle faktiskt kunna gynna grundvattennivåerna.
mvh
Pererik

Frusen polarräv • 2020-talets somrar har varit ytterst mediokra. Den senaste bra sommaren var 2018. När kan vi få några tydligare indikationer på vilken riktning årets sommar ser ut att ta?

Hej
Det finns långtidsprognoser som pekar mot att sommaren 2025 kan komma att bli varmare än normalt. Men det säger egentligen ganska lite om hur vi kommer att uppleva den eftersom det inte ger för handen om det blir soliga och varma dagar. En medeltemperturen över det normala kan också betyda molnigt väder där framförallt nätterna blir milda och då gör stort avtryck i medeltemperaturen. Vi kan som högst ge tämligen bra prognoser med bra träffsäkerhet typ 10 dygn framåt. Längre prognoser är mer eller mindre riktningsangivelser åt vilket håll vi kan vara på väg. Vill du se själv så brukar jag slänga ett öga på
https://forest-fire.emergency.copernicus.eu/apps/effis.longterm.forecasts/Seasonal
mvh
Pererik

Thomas • Finns det någon chans till regn inom den närmaste framtiden norra Bohuslän.

Tyvärr så ser det dåligt ut med det. Högtrycksbetonat väder ger mest torrt även den närmsta tiden.

Ziggy • Vart ska man resa om man vill uppleva det absolut mest stabila vädret? Tropikerna eller någon öken?

Arida klimatområden, alltså öken. Sydpolen har ett extremt torrt och kallt klimat.

Läs om jordens klimat och klimattyper här (extern länk): https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/jordens-klimat

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.