Petra Friberg, startade insamling för hjärtsjuka Ellie 2 år. Foto: Privat

Massivt stöd till Ellies familj

Uppdaterad
Publicerad

På elva dagar kom det in 27.745 kronor. Något som Växjöbon Petra Friberg inte trodde när hon startade insamlingsgruppen för hjärtsjuka Ellie från Vimmerby.

Tvååriga Ellie är född med ett allvarligt hjärtfel och väntar nu på en stor operation som kommer att ske i mars. Men mamma Pernilla Eherendahl får inte föräldrapenning, eftersom Försäkringskassan inte anser att Ellie är tillräckligt sjuk.

Läs mer: Ellie ska hjärtoperas – föräldrarna får inte vabba

Hjärtsjuka Ellie

När Växjöbon Petra Friberg läste om fallet på sociala medier reagerade hon starkt, och valde att starta en insamling på Facebook för Ellie för att stötta upp familjens ekonomi. Målet var från början att försöka samla in 50.000 kronor innan januari månads slut.

– I början gick det trögt, men sen så swishades det mycket och jag blev så otroligt glad att människor ville hjälpa till. Det är just detta jag är ute efter, att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Petra Friberg.

Har egna erfarenheter

Att Petra Friberg, trots att hon inte känner Ellie och hennes familj, valde att starta insamlingen beror på att hon känner igen sig i den stelbenthet som hon upplever att Försäkringskassan visar vid bedömningar av sjuka barn.

Läs mer: Försäkringskassan: ”Hon räknas inte som allvarligt sjuk”

– Jag har själv en dotter som varit sjuk mycket och då var jag i kontakt med Försäkringskassan, som tyvärr inte längre fyller sin funktion enligt mig. Jag tycker att Försäkringskassan bestämmer människors liv utan att ens träffa dem. De lyssnar inte på läkare som skriver sjukintyg utan de har tydligen en egen lag de följer, vilket är helt sjukt, säger hon.

Fick ihop 27.000

Insamlingen till Ellie slutade på drygt 27.000 kronor, som nu har överlämnats till familjen.

– Det var ju trots allt de sämsta veckorna på året att samla in pengar på. Januari har oftast många lite dåligt med pengar, men det gick verkligen ändå, säger Petra Friberg.

Petra, som har startat ett antal insamlingar tidigare, bland annat till 72-åriga Ann-Marie Fridberg som rånades i somras, tror att hjärtsjuka Ellies situation är ett ämne som får människor att känna solidaritet.

– Jag hade det på känn att det här var något som fick människor att reagera och agera. När jag kan hjälpa andra så växer jag som människa. Det är så mycket skit i vår värld så att kunna göra saker för andra människor betyder otroligt mycket för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärtsjuka Ellie

Mer i ämnet