Mordbranden inträffade i centrala Uppsala. Foto: SVT

Yrkar på 14 års fängelse för styckmord

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls den avslutande rättegångsdagen gällande det misstänkta styckmordet i Luthagen. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse för bland annat mord. Försvararen menar att det handlar om dråp.

– Det finns omständigheter som snarare pekar på det, säger advokat Magnus Nyström.

Det var i mitten på december som en 19-årig kvinna hittades avliden i en brinnande lägenhet i centrala Uppsala. Enligt förundersökningen hade någon försökt stycka kroppen innan lägenheten sattes i brand. En då 20-åring man greps misstänkt för mord, mordbrand och brott mot griftefriden.

LÄS MER: Styckmordet i Luthagen – detta har hänt

Mordbranden i Uppsala

Avslutande rättegångsdag

På åklagarens begäran utfördes en rättspsykiatrisk undersökning av den nu 21-åriga mannen. Resultatet av undersökningen visade att mannen vid tidpunkten för händelsen inte led av någon allvarlig psykisk störning.

På tisdagen hölls den sista rättegångsdagen i Uppsala tingsrätt. Åklagaren yrkade på att mannen ska dömas till 14 års fängelse. Mannens försvarare anförde dock i sin slutplädering att han anser att hans klient ska dömas för dråp eftersom han menar att det saknas motiv.

– Jag har utgått ifrån att det är frågan om ett dråp. Och det gör jag utifrån själva våldet som kvinnan har blivit utsatt för innan hon dog. Alltså inte styckningsförsöket, där är min klient särskilt åtalad för brott mot griftefriden, säger mannens försvarare, Magnus Nyström.

LÄS MER: Misstänkt styckmördare inte psykiskt sjuk

”Verkar vara en impulshandling”

Försvarare Magnus Nyström menar att det har varit fråga om ett snabbt förlopp och att det saknats både motiv och planering. Han menar därför rubriceringen om mord ska skrivas ned till dråp.

– Det här verkar mer vara en impulshandling i ett tillfälligt tillstånd av vrede eller liknande. Det finns omständigheter som snarare pekar på att det kan vara ett dråp. Är det så hamnar vi mycket lägre i straffvärde – även om man tänker sig att han ska dömas för mordbrand och brott mot griftefriden.

Vad anser du är en rimlig strafflängd?

– Om han ska dömas till ansvar för de brott som han åtalas för har jag anfört att han ska dömas till tio eller tolv års fängelse.

LÄS MER: Kvinnan hade över 20 skär- och sticksår

Fängelse

Den rättspsykiatriska undersökningen som lämnades in till tingsrätten på måndagen visade att mannen under mordkvällen inte ska ha varit allvarligt psykiskt störd. Ett resultat som enligt försvararen inte var oväntat.

– Om han döms till ansvar – och det finns inget som tyder på något annat – då är fängelse det enda alternativet. Så det är klart att undersökningen har en stor betydelse. Men min klient har hela tiden själv ansett att han inte lider av en allvarlig psykisk störning, säger Magnus Nyström.

Saknar minnesbilder

Mannen har under både förhör och rättsprocessen hävdat att han saknar minnesbilder och därför varken kan förneka eller erkänna de brott han står åtalad för. Mannens inställning till de brott han står åtalad för har under huvudförhandlingen inte ändrats.

– Min klient minns inte vad som hände och vad jag förstår på honom har han av samma skäl som åklagaren känt på sig att han kan vara skyldig. Skälen är att det inte finns någon annan misstänkt gärningsman och att det är svårt att hitta någon annan förklaring.

Har din klient sagt något om vad som kan ligga bakom händelsen?

– Nej, han förstår inte alls hur han kan ha gjort så. Han menar att dom hade det bra och att det inte finns något som kan förklara. Han är naturligtvis jätteledsen, säger Magnus Nyström.

Uppsala tingsrätt har beslutat att dom i målet meddelas 1 augusti.

Förtydligande: I den ursprungliga artikeln framstod det som att den misstänkte mannen saknade uppsåt. Det är felaktigt. Brottsrubriceringen dråp kräver liksom rubriceringen mord att det finns ett uppsåt att döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet