Akut personalbrist på neonatalavdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla pass och för lite ledighet. Sköterskorna på Östras neonatalavdelning går på knäna, menar facket.

Vi har tidigare berättat om situationen på avdelning 316 på Östra sjukhuset. Och nu slår facket larm igen.

Sjuksköterskorna och barnskötarna på avdelningen får ofta jobba dubbla pass för att täcka upp personalbristen. Arbetspass på 18 timmar i sträck är inte ovanligt. Och personalen har svårt att ta ledigt. Det uppger Susanne Blom, Vårdförbundets representant på Sahlgrenska.

Neonatalavdelningen i Göteborg

– Det är en jättetuff period nu. För två veckor sedan tillkallade vi en akut miljörond och krävde ökad bemanning. Personalen mäktar inte med att ha det såhär, de är jätteslitna, säger Susanne Blom.

Situationen är akut, anser hon.

– Vi tycker det är allvarligt, säger Susanne Blom.

För tidigt födda flyttas

Hon berättar att det även varit platsbrist på sjukhuset, delvis på grund av personalbristen. Två för tidigt födda barn fick köras till Skövde för tio dagar sedan. Och för en vecka sedan flyttades två andra barn till NÄL i Trollhättan. Transporter som innebär risker för barnen.

Även Marita Tenggren, Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland, tycker läget är oroande. Att jobba dubbelpass brukar börja redan i maj, berättar hon.

– Det finns inga sjuksköterskor som jobbar så mycket som de gör på barnsjukhuset. De vänder ut och in på sig själva hellre än att föräldrar ska ha något att klaga på, säger hon.

Det är en skriande brist på specialistsjuksköterskor. Det märks i andelen specialutbildade sköterskor.

– För några år sedan låg andelen på 70%. Nu är de nere på under 40%, som har specialistkompetens på Drottning Silvias barnsjukhus, säger Marita Tenggren.

Sommarledigt och rekryteringssvårigheter

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat att regionen erbjuder betald utbildning för specialistsjuksköterskor. Men det kommer ta några år innan det ger resultat.

Verksamhetschefen för neonatalvården på Sahlgrenska tycker också läget är bekymmersamt.

– En tredjedel utav personalen är ju lediga. Det sammanfaller med svårigheter att få in sommarvikarier, säger Henrik Almgren.

Vad innebär det här för patienterna?

– Det ska inte innebära något särskilg för dem. Vi har en väl utarbetad handlingsplan.

Handlingsplanen innebär alltså att flytta barnen till andra sjukhus i regionen.

Är det önskvärt?

– Nej, det är absolut inte önskvärt. Samtidigt är det en nödvändighet och ett arbetssätt vi har inom regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalavdelningen i Göteborg

Mer i ämnet