Anders Olsson: Vi måste välja in kvinnor nu

Uppdaterad
Publicerad

I och med Sara Danius avgång har nu sex kvinnliga ledamöter lämnat Svenska Akademien sedan krisen bröt ut 2017. Ett problem enligt den ständige sekreteraren Anders Olsson, som nu säger att akademin ”måste” välja in kvinnliga ledamöter för att få balans.

Sedan Dagens Nyheters reportage om 18 kvinnor som anklagar den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp i november 2017, har Svenska Akademien befunnit sig i en djup kris och en intensiv intern konflikt.

I spåren av denna har en lång rad ledamöter lämnat institutionen för gott: Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Jayne Svenungson, Katarina Frostenson och nu Sara Danius.

Att majoriteten av dessa är kvinnliga ledamöter är inget som undgått den ständige sekreteraren Anders Olsson, som nu menar att en förbättrad balans är en prioritering i akademin som i skrivande stund består av elva män och tre kvinnor.

– Vår vilja är att välja in kvinnliga ledamöter, det måste vi göra nu för att få balans. Men jag vill också insistera på att konflikten inte beror på någon konflikt mellan män och kvinnor, utan att det finns helt andra orsaker, säger Anders Olsson till SVT.

– Vi är fast beslutna på tre nya inval nu, och jag hoppas på att det blir kvinnliga ledamöter som kommer in.

Inte fulltaliga sedan 1989

Samtidigt säger Olsson att akademin inte längre känner någon tidspress för nya inval, eftersom man uppnått ett tillräckligt antal ledamöter för att Svenska Akademien enligt sina stadgar åter igen kan verkställa beslut – vilket kräver 12 aktiva medlemmar.

Den ständige sekreteraren ser också möjligheter i spåren av massavhoppen: Eftersom Lotta Lotass och Kerstin Ekman varit inaktiva i akademin och inte deltagit i arbetet, innebär deras utträde att institutionen nu första gången sedan 1989 åter igen kan bestå av 18 aktiva ledamöter i framtiden.

– Nu ser vi för första gången på länge att vi på sikt kan få 18 aktiva ledamöter, och det var länge sen vi hade sådana perspektiv i akademin, säger Anders Olsson.

Det beror på att Kerstin Ekman lämnade sin stol i protest mot Svenska Akademiens beslut att inte uttrycka stöd för författaren Salman Rushdie 1989. Den berömde författaren fick en fatwa, en religiöst betingad dödsdom, riktad mot sig av den iranska regimens mullor 1989. Det var först sommaren 2018, nästan 30 år efter detta, som Ekman till sist beviljades ett permanent utträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet