Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför slutar han och vad kommer han sakna minst? Se Kristoffer Appelquist besvara tre frågor om sin avgång.

Appelquist slutar på ”Svenska nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Ahonen Appelquist slutar som programledare för SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter”. Det bekräftar han för Kulturnyheterna.

Kristoffer Ahonen Appelquist har programlett satirprogrammet ”Svenska nyheter” sedan 2019 och tog då över efter Jesper Rönndahl som programlett sedan starten 2018. Han var även en av dem som pitchade programidéen.

Att nu lämna programmet möts av blandade känslor från Appelquist

– Nu är det precis i början på min sista arbetsdag så nu har jag ju den här halvitidiga fina ”bröllops-begravningskänslan”. Men det kommer bli skittomt och ledsamt. Verkligen inget lätt beslut, säger han till Kulturnyheterna.

”Ska vabba mer”

Den stora anledningen till att han nu slutar berättar Appelquist är stressen inför att få ihop programmet varje vecka.

– Det är ett  jättetufft jobb helt enkelt, det sliter på familjen.

Han berättar att karriärens framtid redan är utstakad. Främst handlar det om att spendera mer tid med sina barn.

– Jag ska bygga mer lego, jag ska vabba mer och jag ska laga mer mat men framförallt så ska jag uppträda mer. Jag är ju ståuppkomiker och jag har nästan glömt bort hur man gör det så det skulle vara jätteroligt att ta upp det igen.

Präglats av kontroverser

Under Appelquists tid som programledare har ”Svenska nyheter” bland annat kritiserats för transfobi och hamnat i bråk med Turkiet efter ett satirinslag om landets president Recep Tayyip Erdogan.

Kritiken och kontroverserna ser han som att satiren fungerar.

– Det är ju enormt roligt när dumma människor blir jättearga för ingenting och det är ju någonting som gör att man vill stanna kvar och göra mer.

Hur kommer det sig att du ser det som något positivt?

Att människor som tittar på mitt tv-program och blir ledsna, det är inte målet med verksamheten men det är en kalkylerad risk när man gör satir – vars uppdrag är att ställa jobbiga frågor på ett kul sätt.

Vem som tar över efter Kristoffer Ahonen Appelquist är ännu inte officiellt och ingenting han själv är insatt i, berättar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer