Foto: TT

Bokbranschen under fortsatt hård press

Uppdaterad
Publicerad

Bokbranschen är under fortsatt hård press i spåren av coronapandemin, det vittnar både bokförlag och fysiska bokhandlar om. Ju mer fokus på digitala böcker desto större verkar chansen vara att klara sig igenom coronakrisen, enligt statistik från bland annat Svensk bokhandel.

Bokbranschen står inför fortsatt stora utmaningar i samband med coronapandemin, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Mellan vecka 11 och 17 gick försäljningen i fysiska bokhandlar ner med 37,4 procent jämfört med samma period i fjol. Om man räknar in bokförsäljningen i andra typer av affärer, som livsmedelsbutiker, och näthandeln, som klarar sig betydligt bättre, minskade försäljningen med totalt 9,5 procent, jämfört med 2019. Det visar statistik från Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen.

Minskad försäljning och lojala kunder

– Coronapandemin slår framför allt mot två typer av butiker. De som ligger i köpcentrum och gallerior och de som ligger i områden med många kontor och arbetsplatser. Butiker i gatuläge har klarat sig bättre så här långt, säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska Bokhandlareföreningen, till Kulturnyheterna.

Kravet på social distansering påverkar landets bokhandlar på olika vis. Det finns de butiker som, det pressade läget till trots, upplever att kunderna blir mer lojala och vill stötta sin lokala bokhandel.

Anders Källgren driver bokhandeln Globe bokhandel i Ludvika och Uppsala.

– Vi har 20 procent färre kunder, men de som kommer in handlar mer. I Ludvika har vi tappat mindre än 10 procent, och i Uppsala har vi ökat försäljningen med 15 procent. Vi säljer fysiska böcker men också mycket kringsaker, som pussel och spel, och vi mycket på nätet. Det är väldigt annorlunda mot hur det brukar vara, säger Anders Källgren och fortsätter:

– Folk förstår att om de vill ha kvar sin lokala bokhandel måste de köpa böcker. Jag var precis iväg med en kasse böcker till en kund. Vi bygger kundrelationer utan dess like.

Fokus på digitala böcker

De fysiska bokhandlarna är inte de enda som påverkas av coronakrisen. En enkätundersökning som Svensk Bokhandel har gjort visar att 17 av 23 svarande bokförlag uppger att försäljningen har minskat. Fyra uppger att de har tappat mellan 20 och 40 procent, enligt SvB.

Två förlag uppger dock att försäljningen har ökat och ju större fokus på digitala böcker desto större verkar chansen vara att klara sig igenom coronakrisen.

Coronapandemin påverkar bokbranschens alla led, enligt Maria Hamrefors.

– En lägre försäljning i bokhandlarna leder till att förlagen får svårare att sälja böcker via den kanalen. Om de inte säljer böcker drabbar det författarna. Jag är orolig eftersom att bokbranschen redan innan hade en låg uthållighet.

Men Anders Källgren vid Globe bokhandel ser positivt på framtiden.

– Jag brukar skoja och säga att jag ska vara den sista som slår igen dörren, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet