Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bokförlaget Atlas kommer inte ge ut skribenten och debattören Cissi Wallins självbiografi. Foto: SVT

Cissi Wallins självbiografi stoppas av förlaget efter konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Bokförlaget Atlas stoppar den bok av skribenten och debattören Cissi Wallin som var planerad till hösten. Anledningen är att hon riskerar fängelse för förtal om boken ges ut i sin nuvarande form, enligt förlaget.

Cissi Wallins bok ”Allt som var mitt” var planerad till hösten. I den skulle hon ”naket, ärligt och starkt” berätta om några av de jobbigaste åren i sitt liv, enligt förlagets material. Men nu har förlaget beslutat att inte ge ut boken efter att en jurist granskat manuset.

”Vi beslutade tidigt att manuset skulle behöva gå till en jurist men vi kunde inte skicka till honom innan det var klart. En jurist kan inte göra en professionell bedömning av en synopsis.”, skriver skriver Tove Leffler, förlagschef på Bokförlaget Atlas till Kulturnyheterna.

Kritisk till förlaget

Under hösten 2019 dömdes Cissi Wallin för grovt förtal efter att ha anklagat en namngiven person för sexuella övergrepp. Personen har hela tiden nekat till anklagelsen och polisen hade sedan tidigare lagt ner förundersökningen om sexuella övergrepp. Namngivandet blev däremot uppmärksammat, och har beskrivits som ett av startskotten på metoorörelsen i Sverige 2017.

Cissi Wallin skriver på sitt Instagram-konto att förlaget ville att hon skulle skriva sin ”story om #metoo – hela historien.”, men att förlaget nu inte kommer att ge ut boken. Cissi Wallin menar att förlaget har fått kalla fötter efter att advokaten till personen hon förtalat kontaktat förlaget.

”Risken för fängelse är stor”

Förlaget själva skriver till Kulturnyheterna att beslutet tas efter att juristen Peter Danowsky har läst manuset och att de inte vill riskera att Cissi Wallin hamnar i fängelse för förtal.

”Min tro är fortfarande att den här berättelsen skulle kunna skrivas utan att vi riskerade att vår författare hamnade i fängelse. Men den risken är stor i dess nuvarande skick och Wallin ville inte arbeta om manuset. Vi har inte stoppat boken, vi ville arbeta vidare med den. Jag uppfattar att det skulle vara oansvarigt av ett förlag att ge ut detta manus efter juristens långa, tydliga och välunderbyggda omdöme.

Cissi Wallin menar att förlaget vänt och att de hela tiden vetat om risken för förtal. På sitt Instagram-konto skriver hon att hon ”tror på yttrandefrihet, och ingen i boken är namngiven”.

Cissi Wallin skriver på Instagram att boken kommer att komma ut på ett förlag ”som tror på yttrandefrihet på riktigt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer