The shape of Water (Guillermo del Toro), Three billboards outside of Ebbing Missouri (Martin McDonagh), Call me by your name (Luca Guadagnino), The square (Ruben Östlund). Hyllade filmer som alla har chans att vinna Oscarstatyetter på söndagsnatten, men alla också filmer som på olika sätt fått kritik.
Shape of water plagiatanklagas
Med flest nomineringar, 13 stycken, har Guillermo del Toros film The shape of water störst chans att vinna någon av sina Oscarnomineringar, bland annat för bästa film. Men precis innan Oscarjuryn skulle lägga sina röster för den kategorin lämnade författaren Paul Zindels son in en stämningsansökan för plagiering. Sonen menar att det finns 60 likheter mellan The shape of water och hans fars pjäs från 1969 Let me hear you whisper. Anklagelserna kallas grundlösa av människorna bakom The shape of water.
– Det finns en lång historia av smutskastningskampanjer under Oscarsäsongen. Jag tror att faktumet att den här stämningen mot The shape of water kom kvällen före omröstningen för bästa film är ett exempel på det. Tajmingen verkar misstänkt med tanke på att den är favorittippad i bästa film-kategorin säger Matthew Belloni, på Hollywood reporter till Reuters.
Skönmålning av rasism
En annan film som tävlar om årets bästa är Three billboards outside of Ebbing Missouri. Polisen Dixon, spelad av Sam Rockwell som kan få en Oscar för bästa manliga biroll, har väckt högljudd kritik. Dixon är mer eller mindre öppet rasist, brutal och ägnar sig åt polisövergrepp, men behandlas trots det som en av filmens hjältar. Enligt Reuters kallar kritiker skildringen av honom för en skymf mot djupt förankrade fördomar som fortfarande finns i USA.
Heterosexuella spelar homosexuella
I hyllade Call me by your name, också en film som kan bli årets bästa, möter tittaren 17-årige Elio som sakta förälskar sig i 24-årige Oliver. Förutom att kritiseras för att ha valt Timothée Chalamet och Armie Hammer, två heterosexuella skådespelare för att spela ett förälskat samkönat par, har filmen också väckt kritik på grund av rollfigurernas åldersskillnad.
Skådespelaren James Woods twittrade att filmen sakta naggar på ”anständighetens sista barriärer” och kopplade den till den amerikanska intresseföreningen för manliga pedofiler, North American Man-Boy Love Association, NAMBLA.
Armie Hammer, som spelar Oliver i filmen, svarade på Twitter:
”Dejtade inte du en 19-åring när du var 60.......?”
I en post #metoo värld placerade vissa filmen i samma sammanhang som övriga övergrepp som offentliggjorts i Hollywood, medan företrädare för filmen påpekade att 14 år är myndighetsålder sexuellt i Italien, och var det också 1983, då filmen utspelar sig.
Namnkontrovers kring The Square
Även kring Ruben Östlunds film The square, nominerad till bästa icke engelskspråkiga film, pågår en infekterad debatt. Den 15 februari gick den argentinska konstnären Lola Arias ut i Dagens Nyheter och anklagade Ruben Östlund för att använda hennes namn utan tillåtelse.
Ruben Östlund tillbakavisade kritiken och menar att Lola Arias måste ha varit medveten om namnvalet. Kulturnyheterna har dock tagit del av det filmmanus konstnären fick av Ruben Östlunds filmbolag inför inspelning, och det ger henne rätt. Ingenstans i manus framgår att hon deltar i The square med sitt verkliga namn.
När Dave Karger, på filmdatabasen IMDB.com intervjuas av Reuters, sammanfattar han årets Oscarsgala med orden:
– Varje huvudkonkurrent verkar ha kritik riktad mot sig.