The Metropolitan Opera House i New York. Foto: TT

Chefsdirigent sparkades för sextrakasserier – fick 31 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Chefsdirigenten på det framstående operahuset The Metropolitan i New York sparkades efter anklagelser om sexuella trakasserier. Nu visar det sig att dirigenten fick över 31 miljoner kronor efter att han lämnat operan.

Det var år 2018 som chefsdirigenten på The Metropolitan Opera House fick sparken efter 40 år på det välrenommerade operahuset. Tre män anklagade dirigenten för att ha utnyttjat dem sexuellt då de var tonåringar.

Svarade med att stämma

En intern undersökning fann bevis för att chefsdirigenten var skyldig till ”sexuellt utnyttjande och trakasserande beteende” och han blev därför avskedad. Chefsdirigenten svarade med att stämma The Metropolitan på över 51 miljoner kronor för kontraktsbrott och ärekränkning.

Ett år och miljoner dollar i rättegångskostnader senare, slutade det med en förlikning, då The Metropolitan betalade dirigenten, dock inte så mycket som han stämt dem på. Det rapporterar The New York Times. Detaljerna har inte tidigare varit kända eftersom det funnits ett sekretessavtal som hindrat båda parter från att avslöja hur överenskommelsen såg ut.

Operan illa ute ekonomiskt

Förlikningen ägde rum innan coronapandemin tvingade operahuset att hålla tillfälligt stängt. Många anställda i kören och orkestern har varit utan lön sedan april och enligt The New York Times kämpar operan nu för sin ekonomiska överlevnad.

Dirigenten nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.