Därför kan årets mello bjuda på fler skrällar än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Corona-restriktionerna innebär inte bara att tv-programmet blir annorlunda än vanligt. Det är också svårare än någonsin att på förhand gissa vem som ska vinna – då Melodifestivalklubben inte kan genomföra sin traditionsenliga publikundersökning under genrepet.

– Jag förstår inte att spelbolagen vågar ha öppna spel, säger Alexander Borodin, ordförande för Melodifestivalklubben.

Att försöka gissa vem som vinner Melodifestivalen är varje år något av en tävling i tävlingen när Sveriges största musiktävling går av stapeln. Spelbolagen erbjuder odds som brukar gå upp och ner under veckorna inför varje deltävling. Men i år famlar experterna i mörker.

– Ja det är klart, med mindre information blir det ju ett sämre underlag. Det kanske vi såg lite av i torsdags, när 30 sekunder av låtarna släpptes att oddsen ändrades på alla bidragen ganska mycket upp och ner, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Melodifestivalen 2021

– Danny är fortfarande favorit, men inte med lika stor marginal som innan.

Ingen publikundersökning

Men den största oddsförändringen brukar varje år komma sent på fredagskvällen då Melodifestivalklubben publicerar resultatet av publikundersökningen från genrepet. Fram till dess får tipparna lita på de där 30-sekundersklippen och på vad journalister och experter säger. Och på grund av coronarestriktionerna kan ingen undersökning genomföras i år.

”Det blir svårt i år”

Publikundersökningarna stämmer inte alltid men de brukar ändå ge tydlig bild om det finns bidrag som helt har missats av journalisterna. Under första deltävlingen förra året handlade det mesta av förhandssnacket om Robin Bengtsson och Felix Sandman. Det var först när publikundersökning publicerades som det blev tydligt att The Mamas var en favorit hos publiken.

– Nu får man ingen större tillförlitlig tippning om hur det ska gå i år. Vi och pressen kan ju sitta och tippa men man får inget större underlag, säger Alexander Borodin, ordförande för Melodifestivalklubben.

Betyder det här att det kan bli fler skrällar än vanligt?

– Jag tror det, det är lite spännande. Det blir väldigt svårt i år, säger Alexander Borodin.

Borodin konstaterar också att Melodifestivalen räknar med rekordpublik i år då krogarna är stängda och fler sitter hemma framför tv:n. Även det kan påverka slutresultatet när en delvis ny publik kan hitta till programmet och bidra med röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet