Stefan Ingvarsson tipsar om fyra ukrainska författarskap. Foto: Elizabeth Watson/SVT

Detta ska du inte missa på årets bokmässa

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina, privatspanare och naturen som berättare. Kulturnyheternas redaktör Rebecca Lundberg tipsar om intressanta programpunkter på årets bokmässa i Göteborg.

Ukraina

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har svenska förlag och bibliotek vittnat om ett stort intresse för ukrainsk litteratur. Gästande Oksana Zabuzjko beskriver konsten som en del av det egna landets försvar och den ryska litteraturen som något som försöker ursäkta och rättfärdiga ondska.

En intressant utgångspunkt för ett samtal på Bokmässan, ett evenemang som nästintill slentrianmässigt kopplar samman litteratur med en positiv samhällsutveckling och en fördjupad förståelse för varandra.

Bokmässan by night

Kvällstid kommer man bland annat kunna höra Carl-Michael Edenborg samtala om skrivarskolornas nytta med Josefine de Gregorio, Kayo Mpoyi och Johan Heltne. I ”Sympati för djävulen” beskrev Heltne klimatet på Sveriges mest anrika författarskola Biskops-Arnö som både politiskt och estetiskt sekteristiskt.

Extra intressant då institutionens inflytande över kultursverige är odiskutabelt. Av de författare som blir nominerade till debutantpriser har 40 procent gått på Biskops Arnö.

Klimatet

Fräcka på Twitter hånar bokmässans kampanj med ”hoppskyltar” för klimatet och kulturskribenten Saga Wallander skriver i Göteborgs-Posten att det bästa för planeten vore om bokmässan helt sonika lade ned.

I år finns man till hennes förtret kvar, och klimattemat omsätts förutom i hoppskyltarna även i seminariepunkten Nature writing – att bli naturen. Går det att fånga erfarenheter bortom det mänskliga med ett mänskligt språk? Det ska författarna Jonas Gren, Helen Macdonald och Maria Turtschaninoff försöka utreda.

Sedan några år tillbaka pågår en rörelse för att ge naturen juridiska rättigheter, nu senast skildrat i boken ”Naturlagen”. Nästa år kanske bokmässan kan ge Whanganuifloden snarare än Frida Boisen en egen protestskylt.

Palmemordet

I nya ”Koryféerna” slår Lena Andersson ett slag för konspirationsteorin som metod för att finna sanningen i världens genom tiderna största polisutredning, och som alltid skriver hon underhållande om folkhemmets avigsidor.

Solen har sin gång och även om förundersökningsledaren Krister Petersson förklarat ärendet polisiärt uppklarat fortsätter privatspanarna att spana. På Bokmässan möter Lena Andersson tidningen Filters Mattias Göransson och Thomas Pettersson samt granskningskommissionens huvudsekreterare Hans-Gunnar Axberger.

Jag misstänker att det kan bli ett bråkigt samtal.

Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för östeuropastudier och medredaktör för antologin ”Under Ukrainas öppna himmel” tipsar om fyra ukrainska författarskap i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.