Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre ögonblick som stack ut under deltävling ett. Foto: Jonas Ekströmer/TT

ANALYS: Dumdi dumt av Danny Saucedo att cykla på fel sida av vägen

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Efter ett år med coronarestriktioner och en potentiell överdosering av tv-serier var förväntningarna höga när Melodifestivalen återvände för årets första deltävling. Äntligen lite lägereldsteve och “live”-känsla. Här är fem saker jag inte kan släppa efter kvällens föreställning.

Sebastian Folcker

kulturreporter

Programledarna 

Det var enbart männen som gick vidare i den här deltävlingen. Men Lena Philipsson var nog den som lyste starkast. Det var krystat här och där, och bristen på burkskratt gjorde det rent utav ödsligt under kvällens deltävling. Men hon bjöd på sig själv och fick till en show i ett folktomt Annexet. Christer Björkman var snarare ett bollplank för hennes tid i strålkastarljuset.

Låttexten 

Danny Saucedos sjunger i Dandi dansa såhär: 

För jag blir 
dum, dum, dum, 
dum, dumdi, dum, dum 
Dum, dum av dig 

Är det dumt av mig att tycka att det är dumt av Danny att skriva en sådan text? Eller är jag dum som inte förstår att det inte behöver vara svårare än så för att skriva en text som sätter sig på hjärnan? Ett tag trodde jag att det var så dumt att det var dömt att misslyckats. Men nu blev det direkt till final, och det är inte så dumt. 

En sak till. Det var dumt av Danny att cykla utan hjälm, på fel sida i trafiken, i fotgängarfilen, när de gjorde introduktionsfilmen. 

Björkman 

Jag vet inte om någon har missat det, men Christer Björkman gör sitt sista år som generaldirektör för Melodifestivalen. Jag kan ta att de nämner det i sändning, att han är programledare och att han får vara med och bossa om allt. Men måste han läsa på introduktionen när artisterna presenteras? Här står artisterna i maffiga miljöer och rör sig i slow-motion, samtidigt som han läser som ur en instruktionsbok.

Pappadansen 

Paul Reys låt är tillägnad hans två och en halv månad gamla dotter. Tänk att det har gått så kort tid och redan har han tagit steget till en riktig pappadans. Den där “jag vet inte vad jag gör, men så länge mitt barn är glad så kör jag på”. Tänk att han står där och svänger med armarna helt ensam på en gigantisk scen. Jag älskar det! 

Mössan 

Har ni någonsin varit med om en misslyckad hårklippning? Är det vad som hände för Arvingarnas Tommy Carlsson? För här dunkade de fyra männen loss och jag kunde inte släppa mössan som satt på hans huvud. Vad gjorde den där? Jag vet att det är en köldknäpp i stora delar av Sverige, men så kallt kan det väl inte vara inne på Annexet, även om det är folktomt där inne? Tommy Carlsson bar i alla fall upp mössan med en tjusig, glittrig jacka. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet