Boken Svenska Mordhistorier stoppas tillfälligt av förlaget, samtidigt som Akademibokhandeln helt slutar sälja den. Com Hem hoppar också av som annonsör för podcasten med samma namn. Foto: Svenska mordhistorier/TT

Efter granskningen: Förlaget stoppar tillfälligt Svenska Mordhistorier

Uppdaterad
Publicerad

Boken Svenska Mordhistorier har i stor omfattning plagierat svenska medier och bloggar. Efter Kulturnyheternas granskning stoppar nu förlaget Bookmark tillfälligt distributionen av den. Akademibokhandeln och Bokus meddelar att de tar bort boken ur sortimentet, samtidigt som Com Hem och Preem stoppar sin annonsering i podcasten med samma namn.

”Vi har sedan i morse informerat vår distributör att för tillfället avbryta all försäljning av boken tills vi kunnat sätta oss in ordentligt i vad som har hänt”, skriver Claes Ericson, förlagschef på Bookmark, till Kulturnyheterna.

Bookmark förlag ger bland annat ut spänningslitteratur, fantasy och böcker av svenska medieprofiler som Alex och Sigge, och förvärvade rättigheterna till Svenska Mordhistorier i somras när de köpte delar av förlaget Paginas utgivning. Enligt Ericson var Bookmark inte inblandade i publiceringen av boken, och vill nu utreda plagiatfrågan.

Poddplagiaten

”Under den tiden känner vi att det är bäst och lugnast att avbryta all vidare distribution”, fortsätter Ericson.

Pagina förlag, som ursprungligen gav ut Svenska Mordhistorier, har avböjt att kommentera plagiaten och vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna.

Annonsör hoppar av

Boken Svenska Mordhistorier består av 12 manus från den populära podcasten med samma namn, och som har miljontals lyssningar sedan starten 2016. Kulturnyheternas granskning visar att både podcasten och boken innehåller flera plagiat från svenska medier och bloggar. De mest omfattande exemplen är ett parti på sex minuter i podcasten, och fyra sammanhängande sidor i boken.

Efter granskningen hoppar nu Com Hem av som annonsör för podcasten Svenska Mordhistorier.

– Det här är såklart ingenting som Com Hem står bakom. Vi har därför valt att bli exkluderade från Svenska mordhistorier, säger Louise Ekman, kommunikationschef för Tele2, som äger Com Hem, till Kulturnyheterna.

Även företaget Preem väljer efter Kulturnyheternas granskning att sluta annonsera i Svenska mordhistorier.

Det är Bauer Media, ett av nordens största radioföretag, som står bakom och distribuerar podcasten Svenska mordhistorier. Enligt Louise Ekman har Com Hem inget aktivt samarbete med själva podcasten, som nu har belagts med plagiat. Däremot köper de radioreklam av Bauer media. Louise Ekman säger att hon har fortsatt förtroende för Bauer media, och kommer inte att sluta köpa reklamplatser i deras övriga program och podcasts.

Boken stoppas i butik

Samtidigt kommer beskedet att Akademibokhandeln och deras sajt Bokus omedelbart stoppade försäljningen av boken Svenska Mordhistorier, efter Kulturnyheternas granskning i fredags.

– För den händelse vi upptäcker eller blir uppmärksammade på en specifik titels innehåll utvärderar vi denna enskilt på titelnivå, skriver Malin Hultgren, kommunikatör på Akademibokhandeln, i ett mejl.

– Titeln har tagits bort från våra försäljningskanaler efter att vi blivit uppmärksammade på dess innehåll.

Kulturnyheterna har sökt Svenska Mordhistoriers skapare Sebastian Krantz, mediebolaget Bauer Media och företagets podcastplatform Radioplays ansvarige utgivare Staffan Rosell för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddplagiaten

Mer i ämnet