Per-Anders Broberg, chefredaktör på TT bekräftar att de har gjort en uppgörelse efter plagiat i podden Svenska mordhistorier. Foto: Svenska mordhistorier/Pontus Lundahl/TT

Nyhetsbyrån TT kräver ersättning från podden Svenska mordhistorier

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas tidigare granskning visade att podcasten Svenska mordhistorier i stor omfattning har plagierat flera svenska nyhetsmedier, bland annat artiklar från nyhetsbyrån TT. Nu kräver TT ersättning för plagiaten.
– Vi har kommit till en uppgörelse och skickat en faktura, säger Per-Anders Broberg chefredaktör på TT.

Kulturnyheternas granskning av den populära podcasten Svenska mordhistorier visade att poddskaparen Sebastian Krantz i stor utsträckning läste högt ur bloggar och nyhetsartiklar i podden och presenterade det som sitt eget material. Kritiken som följde efter granskningen ledde bland annat till att 129 avsnitt av podden raderades.

Nyhetsbyrån TT kontaktade Sebastian Krantz efter att de blivit uppmärksammade på intrånget för en uppgörelse, något som Mediepodden var först med att rapportera.

– Vi kom till en uppgörelse och det är den summan vi kom överens om som vi har skickat en faktura på, säger Per-Anders Broberg till Kulturnyheterna.

Fakturan är inte betald

Vilken summa det handlar om vill Per-Anders Broberg inte gå in på men han säger att de utgick från vad de skulle ha tagit betalt om Krantz hade frågat om lov att använda deras material.

– Vi funderade också på hur mycket vi ska ta extra för att han varken har källhänvisat eller kommit överens med oss om ett pris innan han använde vårt material.

När Per-Anders Broberg under samtalet med Kulturnyheterna kontrollerar om fakturan är betald upptäcker han den inte är det och att förfallodatumet har passerat.

– Det blir en fråga för framtiden vad vi gör om den inte betalas. Det kan jag inte svara på idag, säger han.

”Ska göra rätt för oss”

Även Expressen och Aftonbladet har blivit plagierade i podden. Eric Rosén som är biträdande redaktör på Aftonbladet skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de har haft en dialog med poddbolaget men att de inte gjort någon polisanmälan i nuläget.

”Om vi ska vidta ytterligare åtgärder eller inte återstår att se”, skriver han också i mejlet.

Sebastian Krantz har tidigare bett om ursäkt till sina lyssnare för plagiaten och sagt att han vill göra rätt för sig.

– Vi ska titta igenom varenda avsnitt och helt enkelt göra rätt för oss, sade Sebastian Krantz tidigare till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna söker Sebastian Krantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet