Kulturnyheterna listar några av EU:s mer och mindre kända symboler. Foto: TT/Captaineuro.eu/SVT

EU:s många symboler och myten om Europa

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det EU-val och den Europeiska Unionen har under sina år jobbat fram flertalet symboler som ska knyta unionen samman. Kulturnyheterna listar några av EU:s mer och mindre kända symboler.

Myten och namnet bakom Europa

Enligt myten var Europa en fenicisk prinsessa eller en nobel kvinna som levde i området som idag är Libanon i mellanöstern.

Zeus, gudarnas kung, var intresserad av Europa så han intog skepnaden av en vit tjur för att komma henne närmare. När Europa var ute och plockade blommor fick hon syn på tjuren och gillade honom, hon klättrade upp på tjurens rygg och Zeus sprang iväg med henne och simmade över havet till Kreta. Europa fick med Zeus tre söner, därefter gifte hon sig med kung Asterius och blev Kretas första drottning. 

En tolkning är att myten är en kärleksrelation mellan Europa och tjuren Zeus, en symbol för kärleken till varandras motsatser och enande i sin mångfald. Att de tillsammans skapade ett nytt socialt samhälle, som en modell för hur europeisk enighet är tänkt idag.

På Stortorget i Halmstad finns en skulptur av konstnären Carl Milles som föreställer Europa och tjuren. På EU:s uppehållstillstånd för utländska besökare finns en symbol förställande en tjur som rusar mot fem horisontella stjärnor.

Foto: SVT

Kapten Euro

Under 90-talet lanserades seriefiguren Kapten Euro, han skapades av den spanska reklamexperten Nicolas De Santis på uppdrag av EU-kommissionen. Han skulle med Kapten Euro hjälpa till att uppmärksamma Europa. Idén var att skapa ett projekt som skulle ändra unga medborgares attityd till frågor om den europeiska identiteten och medborgarskapet i EU. 

Kapten Euro bekämpar bland annat boven Dr. D. Vider, som vill göra allt för att tjäna mer pengar. Superhjälten jobbar på hemliga baser runt om i Europa nära kända platser som Eiffeltornet, Paris, Colosseum, Italien och Big Ben i Storbritannien. Europas superhjälte har en egen hemsida och är verksam på diverse sociala medier.

Foto: SVT/Captaineuro.eu

Mottot

“United in diversity” – Förenade i mångfalden

Europas motto har funnits sedan år 2000 och syftar på Europas många olika kulturer, traditioner och språk samt för hur människor i EU jobbar för fred och välstånd. Motton ska representera speciella ledande ideal eller mål. EU:s motto känns igen från myten om kärleken mellan en tjur och en prinsessa.

1998 organiserade den franska journalisten Patrick La Prairie en tävling bland skolelever, något som engagerade flera tidningar från olika EU-länder. Tiotusentals elever skickade in förslag på motton varav tio gick till final. Vinnarmottot kom från skolelever i Luxemburg – Unity in difference. Det justerades till United in diversity innan det blev EU:s officiella.

EU-flaggan

EU-flaggan har en blå botten och tolv gula stjärnor som formar en cirkel. Stjärnorna står inte för medlemsländer utan för enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Flaggan blev ett officiellt emblem 1985 och när den fyllde 30 år gjordes ett jubileumsmynt, som de 19 euroländerna gav ut. Motivet som vann i en webbomröstning skapades av Georgios Stamatopoulos, gravör vid Greklands centralbank.

Flaggans utseende och kulturella referenser

Den europeiska flaggans blåa färg väcker associationer till Jungfru Maria. Då hon ofta porträtterats med blå klänning och mantel eller haft blått i bakgrunden på porträtt av henne. Den blå färgen ses också som en kunglig färg och stod för Marias renhet.

De tolv stjärnorna sägs stå för enhet, men siffran tolv finns att hitta på fler ställen. Det finns tolv stjärntecken som representerar universum, tolv månader på ett år, tolv timmar dag och tolv timmar natt, tolv riddare runt kung Arthurs runda bord. Jesus hade tolv lärjungar och det sägs att flaggans designer Arsène Heitz inspirerades av jungfru Marias tolvstjärniga gloria. 

Foto: TT

EU:s valuta

Eurons alla sedlar ser likadana ut men mynten är nationella med en gemensam sida och en sida som är unik med ett motiv från det egna landet. Euron har symbolen € och de två horisontella linjerna står för stabilitet.

På sedlarna kan man se symboler i form av byggnader med fönster och dörrar, de symboliserar Europas anda av öppenhet och samarbete. På den andra sidan får broar symbolisera kommunikationen mellan Europas folk samt mellan Europa och resten av världen. Byggnaderna som syns på sedlarna är baserade på olika typer av arkitekturstilar från Europas historia, som den gotiska, renässansen, barock och rokoko samt 1800-talets järn och glas-arkitektur.

Foto: TT

Europahymnen

Melodin till Europahymnen är tagen från sista satsen i Beethovens nionde symfoni från 1823, han tonsatte Freidrich von Schillers Hymn till glädjen från år 1785. Hymnen har ingen text, den ska tala musikens universella och ordlösa språk, hymnen uttrycker EU:s ideal om frihet, fred och solidaritet. Den ska inte ersätta någon av medlemsländernas nationalsånger utan den hyllar de värden länderna delar. 

Hymnen kan kännas igen från Visan om solen, månen och planeterna, mer känd för många som Januari börjar året, av Betty Ehrenborg-Posse. På Europarådets hemsida finns flera versioner av hymnen, som hip-hop, trance och techno.

Foto: TT

Europadagen

Europadagen infaller den 9:e maj varje år, till minne av Schumandeklarationen, då firas freden och sammanhållningen i Europa. Den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade den 9:e maj 1950 Schumandeklarationen, där han uttryckte sin önskan om att bibehålla fredliga relationer efter dystra erfarenheter av två stora krig i Europa. Han hade även en vision om att skapa en europeisk organisation som skulle förvalta kol- och stålproduktionen, ett föredrag som senare undertecknades. Schumans förslag betraktas som startskottet för EU. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.