Foto: TT

Nu drar världens mest glamorösa filmfest igång

Uppdaterad
Publicerad

Lars von Trier gör comeback, #Metoo-seminarium och efter 20 år av otur är det premiär för Terry Gilliams film om Don Quijote – det här händer på filmfestivalen i Cannes.

Den 71:a upplagan av filmfestivalen i Cannes öppnas under tisdagen med den Oscarbelönade iranska regissören Asghar Farhadis psykologiska thriller Alla vet med Javier Bardem och Penelope Cruz i huvudrollerna.

Alla vet är en av de totalt 21 filmer som har chans att vinna en Guldpalm. Asghar Farhadi kommer att besöka festivalen personligen men det är inte alla regissörer som har den möjligheten. Den ryske regissören och teaterdirektören Kirill Serebrennikov, som tävlar med filmen Leto, kommer inte att kunna delta i festivalen då han just nu sitter i husarrest i hemlandet.

Och det är i skrivande stund oklart om den iranske regissören Jafar Panahi, som tävlar med Three faces kommer att kunna delta. Han har öppet stöttat oppositionen i Iran och dömdes till sex års fängelse 2010 för att ha producerat propaganda mot regimen. Panahi belades då också med ett 20 år långt förbud att regissera, skriva och producera film.

Lars von Triers comeback

En av de stora snackisarna på förhand har varit att den danske regissören Lars von Trier gör comeback i Cannes efter att ha varit portad i flera år. Det var 2011 som von Trier förklarades ”icke önskvärd” av festivalledningen sedan han under en presskonferens svarat att han hyste sympati för Adolf Hitler. Nu kommer hans film The house that Jack built visas utom tävlan.

En annan film som också har varit en av de stora förhandssnackisarna är Solo: A star sars story som även den kommer att visas utom tävlan.

 #Metoo gör avtryck i Cannes

Svenska filminstitutet kommer under festivalen att hålla ett seminarium om #MeToo och hur det framtida arbetet ska se ut inom filmbranschen för att motverka sexuella trackaserier, övergrepp och maktmissbruk mot kvinnor. Där kommer bland annat skådespelaren Eva Röse att delta, som är medlem i initiativet #tystnadtagning, och Frankrikes kulturminister Françoise Nyssen att delta.

Den svenska närvaron på festivalen slutar inte där. Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists novell Gräns, i regi av Ali Abbasi, har blivit utvald att tävla i sektionen Un certain regard och Jane Magnussons dokumentär Bergman – ett år, ett liv ska visas i sektionen Cannes Classics.

Avslutar festivalen gör Terry Gilliams otursförföljda film The man who killed Don Quijote som efter 20 år nu äntligen är premiärklar. 

Filmfestivalen i Cannes äger rum 8–19 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet