Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Sahlin om årets bästa filmer.

”Filmåret 2020 gick i coronans tecken men bjöd ändå på en hel del bra film”

Uppdaterad
Publicerad

”Ska man hitta något positivt i coronatristessen så är det att vi har fått en välbehövlig paus från alla feta blockbusters som brukar tynga ner repertoaren.” Fredrik Sahlin kommenterar filmåret 2020 – och avslöjar redan nu nästa års tre bästa svenska filmer.

2020 har officiellt korats till ett så kallat skitår, och det gäller i högsta grad även filmbranschen, men kanske främst för biografägarna som stapplat fram eller stängt ner helt och hållet.

Ska man hitta något positivt i coronatristessen så är det att vi har fått en välbehövlig paus från alla feta blockbusters som brukar tynga ner repertoaren. De stora amerikanska bolagen har inte vågat släppa ut James Bond, Wonder woman och de andra superhjältarna på den rangliga biomarknaden, vilket också gjort att den smalare filmen fått ta lite mer plats än vanligt.

Den stora vinnaren 2020 är strömningstjänster, som täljt guld med covid-kniv.

Det blev ytterligare klart när ett av de största filmbolagen, Warner Bros (med kommande titlar som Dune och Matrix 4) nyligen beslutade att släppa alla sina titlar 2021 samtidigt på biograf och det egna strömningssajten HBO Max. Regissörerna som skapat sina filmer för den stora duken har gått i taket, så även den multinationella biografägaren AMC, men Warner bros framhärdar.

Detta sannolikt i förhoppningen att omdaningen ska stärka HBO Max som hamnat i skuggan av konkurrenter som Netflix och Disney+. Den dåliga inkomsten från blockbustern Tenet lär har påskyndat beslutet.

Coronan harockså gjort att en hel del mellanklassfilmer skjutits upp. Vi har tvingats vänta alldeles för länge på titlar som danska Thomas Vinterbergs En runda till, Sommaren 68 av Francois Ozon och nyfilmatiseringen av Berlin Alexanderplatz.

Fem bästa utländska 2020:

Bait, regi Mark Jenkins
Les Miserables, regi: Ladj Ly
Saint Maud, regi: Rose Glass
Babyteeth, regi Shannon Murphy
Barn, regi: Dag Johan Haugerud

Det svenska filmåret 2020 får en stark trea i betyg. Ingen katastrof, trots det besökande viruset, men heller ingen triumf. Branschen reste sig dock på nio, tack vare dramedin Spring Uje, spring.

(Mer om det svenska filmåret här).

Tre bästa svenska 2020:

Spring Uje, spring, regi: Henrik Schyffert
Orca, regi: Josephine Bornebusch
Scheme birds, regi: Ellen Fiske, Ellinor Hallin

Framtiden ser dock ljus ut och nästa års tre bästa svenska verk kan avslöjas redan nu:

Fotbollsfilmen Tigrar av Ronnie Sandahl
Porrfilmsfilmen Pleasure av Ninja Thyberg
Skeppsbrottsfilmen Triangel of sadness av Ruben Östlund

Om nu inte coronan vill annorlunda...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer