Han fick Tchad starta filmindustri

Uppdaterad
Publicerad

Efter internationella framgångar får Mahamat-Saleh Haroun sitt hemland Tchad att satsa på egen film.

Regissören Mahamat-Saleh Haroun är aktuell med kärleksfilmen ”Mimi & Grigris”. Kulturnyheterna träffade honom på Göteborgs filmfestival.

– Det är otroligt. Man gör en film i Tchad, som ligger så långt härifrån, och märker att publiken tar berättelsen till sig. Jag blir rörd av det. Det är filmens magi, säger Mahamat-Saleh Haroun.

”Mimi & Grigris” visades för första gången på Cannes filmfestival och fick stående ovationer av en fullsatt biosalong.

– Tchads kulturminister satt bakom mig och grät. Men det var fint, för efteråt sa han att vi borde värna mer om filmkonsten.

Bytt spår

Hans tidigare filmer har kretsat mycket kring inbördeskriget i Tchad. ”Mimi & Grigris” handlar om nåt helt annat: Kärlek.

– Läget i Tchad har förändrats. Rebellerna är borta, inbördeskriget är slut. Jag ville berätta om unga människor i dagens Tchad, säger han.

Resultatet beskrivs som en osannolik kärlekshistoria som symboliserar det nya Tchad. Ett land som efter Mahamat-Saleh Harouns internationella framgångar, nu lägger grund till en inhemsk filmindustri.

Fond inrättad

– 2010 vann jag juryns pris i Cannes. Regeringen blev så stolt över mig. Det var trettio år sedan vi hade en biograf, så man renoverade ”Le Normandie”, för att kunna visa filmen. Nästa steg blev en att inrätta en fond.

Fonden finansieras med en skatt på alla mobilsamtal. Pengar som bland annat ska användas till att bygga landets första filmskola.

– Saker och ting förändras. Den här filmen fick generösa bidrag. Det var första gången jag fick statliga pengar att göra film för, säger Mahamat-Saleh Haroun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter