Léonore Ekstrand: ”Jag är inte skådespelare – jag är filmstjärna”

Publicerad

I Toppen av ingenting, som tävlar om en Guldbjörn under Berlins filmfestival, spelar Léonore Ekstrand en 60+ kvinna som är van att njuta av livets goda, men som då hon ärver ett hyreshus hamnar mitt i det sjaskiga bostadträsket.

Själv vill dock inte Léonore Ekstrand kalla sig för skådespelare.

– Kom ihåg för guds skull – jag är inte skådespelare – jag är filmstjärna, säger hon till Kulturnyheterna, som träffat henne i Berlin.

För första gången på åtta år är en svensk film med i huvudtävlan i den prestigefyllda filmfestivalen i Berlin i form av den svarta komedin Toppen av ingenting, som pressvisades under gårdagen till ett splittrat bemötande.

I filmens huvudroll som Nojet syns Léonore Ekstrand, som på plats i Berlin beskriver biennalen som ”toppen av massor” för Kulturnyheterna, men som är noga med att påpeka att hon inte är någon skådespelare.

– Kom ihåg för guds skull – jag är inte skådespelare – jag är filmstjärna. Skulle jag gå omkring och säga att jag är skådespelare så slår jag ju snytingar i ansiktet på alla skådisar som gått igenom en jätteskola och lärt sig massor. Och så kliver jag in och säger att jag är skådis – det är ju fånigt.

”Förstår desperationen”

Léonore Ekstrands rollfigur – en äldre kvinna som njuter av livet – och som ger prov på handlingskraft av det brutalare slaget, syns sällan på bioduken. Huvudrollsinnehavaren säger att hon alltid varit road av att exponera sig – och att hon har förståelse för Nojets agerande.

– Jag förstår denna desperation och denna absolut hopplösa bror och brorson som hon måste kryssa emellan och manipulera, eller i alla fall få någon form av kontakt med så att hon vet vad som händer.

Tidigare roll i Avalon

Nojet i Toppen av ingenting påminner om den rollfigur som Léonore Ekstrand spelade i Avalon – en bättre bemedlad kvinna med stråk av själslig tomhet, men enligt henne kretsar Avalon mer kring 40-talistgenerationens ovilja att ta ansvar.

– Där är det mera 40-talisternas ansvarslöshet, hur de bara lever sitt eget liv och ska ha. Det är något jag har upptäckt själv, och jag är ju 40-talist så jag vet lite vad jag talar om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.