Räddningspersonal under evakueringen i de Thailändska grottorna Foto: TT

”Kristet Netflix” vill göra film av Thailändska fotbollslagets grottdrama

Uppdaterad
Publicerad

Världen tittade storögt på när räddningsinsatserna för det instängda fotbollslaget i Thailand trappades upp och det såg ut att bli en kamp mot klockan. Händelsen var minst sagt filmisk och mycket riktigt har filmbolaget Pure Flix Entertainment redan dagen efter pojkarna räddats, ansökt om rättigheterna till en framtida film.

Flera medier har uttalat sig om att göra film av den spektakulära räddningsaktionen, men filmbolaget Pure Flix har redan intervjuat delar av räddningsarbetarna inför en eventuell filmproduktion. Pure Flix är en kristen amerikansk motsvarighet till Netflix och vd:n för bolaget, Michael Scott, har befunnit sig på platsen av räddningsinsatsen, då han bor i Thailand på deltid.

– Hjältemodet jag har bevittnat är otroligt inspirerande, så ja, detta kommer bli en film för oss, säger Michael Scott till The Hollywood Reporter.

Instängda i tre veckor

Gruppen som satt instängda i grottsystemet i Tham Luang, bestod av ett fotbollslag med pojkar i åldern 11 till 16 år, samt deras 25-åriga tränare. De tog sig in i grottan för att utforska efter en fotbollsträning, men blev fast efter ett häftigt regn. När de väl hittades, var det svårt att få ut dem, på grund av trånga vattenfyllda passager och det faktum att de inte var simkunniga.

Räddningspådraget som följde engagerade länder över hela världen och nådde sitt klimax under tisdagseftermiddagen, då de sista av pojkarna kunde föras i säkerhet. En person ur räddningsgruppen miste sitt liv under insatsen och Michael Scott understryker vikten av att hedra dem som hjälpte till under räddningen.

– Det handlar inte bara om att göra en film, det handlar om att hedra alla dem som var med och hjälpte till, och särskilt soldaten som dog.

Inspirerande budskap

Filmbolaget producerar vanligtvis bara filmer med tydlig kristet budskap och värdegrund, men i detta fall är dem beredda att frångå sin sedvanliga tematik.

– Det behöver nödvändigtvis inte bli en kristen film, bara en inspirerande sådan, säger Scott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer