Foto: TT

Robert Gustafsson hoppar av huvudrollen i Filip och Fredriks film

Uppdaterad
Publicerad

Under våren blir Tårtgeneralen film och det är Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som står för regi och skriver manus. Nu hoppar huvudrollsinnehavaren Robert Gustavsson av eftersom ”filmmanus inte nått upp till en tillfredsställande nivå”.

Tårtgeneralen bygger på händelser som inträffade i Köping våren 1985. Jan Guillou hade utsett Köping till Sveriges tråkigaste stad och Köpingsbon Hasse Pettersson ville därför motbevisa ”Stockholmsjävlarna”. Genom att bygga världens längsta smörgåstårta vill han få in Köping i Guinness Rekordbok och därmed sätta staden på kartan.

Robert Gustafsson var klar för huvudrollen som den excentriske Hasse i filmatiseringen, men väljer nu att hoppa av.

Ett beslut fattat med vemod

”Då filmmanus inte nått upp till en tillfredsställande nivå har Robert Gustafsson nu valt att tacka nej till produktionen och till att gestalta huvudrollen som Hasse P” skriver Gustafssons manager i ett pressmeddelande.

”Robert låter hälsa att det är med vemod han fattat detta beslut eftersom boken är en favorit och att historien om excentrikern Hasse P/Tårtgeneralen ligger honom varmt om hjärtat”, fortsätter managern.

Ny huvudrollsinnehavare klar

Filip Hammar och Fredrik Wikingssons bok Tårtgeneralen släpptes 2009. När boken nu blir film debuterar de som regissörer och står även för filmens manus. Filmen har fått åtta miljoner i stöd från Svenska Filminstitutet och en miljon från Köpings kommun. Inspelningen skulle börjat redan förra våren, men blev uppskjuten till i år.

När Kulturnyheterna söker Fredrik Wikingsson bekräftar han i ett sms att en ny huvudrollsinnehavare redan är tillsatt.

Under måndagskvällen offentliggjordes det att det blir Mikael Persbrandt som tar över rollen som tårtgeneralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.