Foto: Naina Helén Jåma/TT, Ozan Kose/AFP

Flera sociala medier blockade i Iran

Publicerad

Under onsdagen ströps tillgången till Instagram och Whatsapp i Iran. Det var de två sista kvarvarande sociala medierna i landet. Det rapporterar Reuters, med hänvisning till tjänsten Netblocks.

Bakgrunden till senaste tidens demonstrationer i Iran är den 22-åriga kvinna som avlidit, efter att ha gripits av landets moralpolis. Anledningen till gripandet ska ha varit att hon inte burit sin huvudsjal i linje med lagarna.

Kvinnor har sedan dess protesterat genom att bränna slöjor och klippa av sig håret.

Klipp på gripandet av den 22-åriga kvinnan, och aktionerna som följt därefter, har fått stor spridning i sociala medier.

Iran vill dämpa motståndet

Tillgången till Instagram och Whatsapp är strypt, och Netblocks (en tjänst som bevakar cybersäkerhet och internetåtkomst) menar att det är på grund av protesterna. Instagram och Whatsapp var de två sista kvarvarande sociala medierna i landet.

Internet är nästan helt nere i den kurdiska delen av landet, enligt Netblocks.

Protester har ägt rum i Teheran och flera andra städer i Iran, men demonstrationerna i den kurdiska delen, som den 22-åriga kvinnan som dog kommer ifrån, beskrivs som de våldsammaste.

Inte första gången

Iran har tidigare blockerat interneråtkomsten för att hindra demonstranter från att engagera fler genom sociala medier, och för att hindra folket att se direktrapporter av oroligheterna.

Under 2019 års protester stängdes internet ned i en vecka, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.