HD:s dom kommer att bli vägledande för andra liknande mål. Foto: Jessica Gow/TT

Högsta domstolen sänker straffet för fildelning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De fyra män som olovligen gjort deckarserien om Maria Wern tillgänglig på nätet får en lindrigare påföljd av Högsta domstolen. Männen ska betala 400 000 kronor till SF, en rejäl sänkning från hovrättens begärda fyra miljoner kronor.

Åtalet om fildelningssajten Dreamfilm väcktes under 2016. Svensk filmindustri (SF) valde att begära skadestånd för en film i deckarserien om Maria Wern. 

– Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan, sade Henrik Pontén i Rättighetsalliansen vid hovrättsdomen för snart ett år sedan.

Yrkat på flera miljoner

Tingsrätten ansåg att ersättningen skulle bestämmas till en miljon kronor och Göta hovrätt bestämde i sin tur ersättningen till fyra miljoner kronor för utnyttjande av filmverken i strid mot upphovsrättslagen.

Men under måndagen fastslog Högsta domstolen i en vägledande dom att SF ska ersättas med 400 000 kronor. Det är en betydligt mindre summa än de åtta miljoner kronor som SF hade yrkat på.

I ett pressmeddelande skriver HD ”att SF:s metoder att fingera en licensavgift inte kunde läggas till grund för att bestämma den skäliga ersättningen”.

Servrar utomlands

Förutom ersättningen dömde Göta hovrätt männen till skadestånd på 250 000 kronor. Alla fick dessutom villkorlig dom för brott enligt lagen om upphovsrätt. Men HD väljer att inte pröva den delen av hovrättsdomen som därför står fast.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. I höstas tvingades Telia att blockera Dreamfilm, och tre andra fildelningssajter, i sitt nät enligt ett beslut i Patent- och marknadsdomstolen i höstas. Ett beslut som Telia överklagade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.