Kerstin Brunnberg, Jan Helin och Helena Giertta. Foto: TT/SVT

”Kommer att få det hetast om öronen”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya kulturministern står inför stora utmaningar vad gäller mediepolitik. Något hon måste ta itu med på stört menar Jan Helin.

Alice Bah Kuhnke står inför stora utmaningar vad gäller mediefrågor som nytillträdd kultur- och demokratiminister. Det handlar om teknikutvecklingen, vilken roll public service ska han och hur det ska finansieras, men också om nedläggningarna av papperstidningar och vad det innebär för demokratin

”Väldigt oväntat”

Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, blev förvånad över valet av Alice Bah Kuhnke som kulturminister.

– Det var väldigt oväntat, det hade jag aldrig kunna gissa. Jag kan inget om hennes mediepolitik.

Men han poängterar att han inte har några förutfattade meningar om valet utan menar att den nya kulturministern nu måste visa framfötterna, särskilt vad gäller mediefrågor.

Public service i fokus

– Hon är den kulturminister som kommer att få det hetast om öronen gällande mediefrågor, någonsin. På grund av de enorma strukturomvandlingar som mediebranschen står i och inför. Det kommer att göra frågan om public service finansiering i ett digitalt medielandskap brännhet, säger Jan Helin till Kulturnyheterna.

Bah Kuhnke blir kultur- och demokratiminister och inte kultur- och idrottsminister som Lena Adelsohn Liljeroth (M). Något som både Jan Helin och Kerstin Brunnberg, styrelseordförande för Statens Kulturråd och före detta radiochef, ser positivt på. Att det kan ge en större tyngd för kulturministerposten.

– Mediepolitik – och inte minst demokratifrågor är otroligt viktigt! Därför måste man våga ta förhandlingarna om moms på digitala tjänster och jobba för en väsentlig utbyggnad av bredband, säger Kerstin Brunnberg.

Även Sveriges radios vd, Cilla Benkö, är positiv till att kultur och demokrati kopplas samman.

– Vi har hela tiden hävdat att public service är en hörnsten i en välfungerande demokrati. Därför är det logiskt att public service kopplas närmare demokratin och till ett demokrativärde, säger Cilla Benkö.

Hon menar att den nya kulturministern måste säkra public service finansiering genom en höjd Radio- och TV-avgift 2015 samt trygga den lokala pressens överlevnad genom att driva igenom ett avskaffande av reklamskatten och se över den digitala momsen.

”Har mycket att ta tag i nu”

– Public service klampar nu in med statligt beslutade miljarder i ryggen på exakt samma spelplan där alla mediebolag bokstavligen kommer att kämpa för sina liv. Hur kulturministern agerar här kommer att vara avgörande för medielandskapet i Sverige framöver, säger Jan Helin.

Just demokrati kopplat till mediepolitik är en brännande fråga menar Helena Gierrta, ansvarig utgivare för tidningen Journalisten.

– Om det inte finns oberoende journalistik, så kommer demokratin bli urholkad. Jag tror att Alice Bah Kuhnke är engagerad i de här frågorna. Hon har mycket att ta tag i nu, säger hon och fortsätter:

– Förväntningarna är att mediefrågorna ska lyftas upp. Man har hittills duckat för mediefrågorna och inte gjort någonting. Och det lilla man har gjort har gått fel.

Styr om presstödet

Helena Giertta hoppas på att den nya kulturministern ska se över presstödet och hoppas på att stödet ska styras om från dagens system till ett system där redaktionell styrka står i centrum.

– Medierna står inför stora strukturomvandlingar. Något som kan ge demokratiska konsekvenser.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet