Foto: Reuters/TT

Skarp internationell kritik efter valet av Handke: Skandalöst!

Uppdaterad
Publicerad

Polska Olga Tokarczuk och österrikiske Peter Handke är 2018 och årets nobelpristagare i litteratur. Nu låter de internationella reaktionerna på Svenska Akademiens val av pristagare inte att vänta på sig. Särskilt skarp kritik riktas mot Peter Handkes uttalade stöd för Serbien under Balkankriget.

Danska Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen skriver att Nobelkommittén vill provocera med valet av en ”kontroversiell österrikare” i Peter Handke. Med en ”progressiv polsk feminist” och en ”en politiskt tondöv intellektuell” har Svenska Akademien återupprättat sitt mandat att dela ut pris till stor litteratur, slår han fast.

Kritiken: Skandalöst!

Mycket av kritiken som riktas mot såväl Svenska Akademien som Peter Handke har sin grund i att författaren under 90-talet tog ställning för Serbien i Jugoslavienkrigen.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Han uttalade bland annat sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević, och erbjöds att vittna till dennes fördel när han ställdes inför FN:s krigsförbrytartribunal för brott mot mänskligheten. Handke talade också på Milošević begravning 2006.

En av de som ansluter sig till kritiken är den serbiska författaren Sasa Ilic:

”Det första jag tänker på är Slobodan Miloševićs begravning och hans tal och alla saker han gjorde under kriget i föredetta Jugoslavien. Jag tycker att det uteslutit Peter Handke för evigt som en potentiell kandidat för en litterär utmärkelsen av denna rang”, säger han till Slobodna evropa.

Även Kosovos ambassadör i USA, Vlora Citaku är skarpt kritisk mot valet av Peter Handke, på Twitter kallar hon det för ”skandalöst”.

I ytterligare en tweet skriver hon: ”I en värld full av briljanta författare väljer Nobelkommittén att belöna någon som sprider etniskt hat och våld – något har gått fruktansvärt fel.”

Samtidigt menar den serbiske författaren Dragan Velikic att båda Nobelprisen hamnat i rätt händer.

– Jag är glad att Olga Tokarczuk, som är en riktigt bra författare, fick priset. Det här året är valen tillfredsställande för alla litterära kännare”, säger Dragan Velikic till Slobodna evropa och fortsätter:

– När det gäller politiska reaktioner för Handke, kommer det säkert komma. Jag tror att det kommer att behaga honom. Han är en sådan man.”

Författare reagerar på Twitter

Även den brittiska författaren Hari Kunzru reagerar liknande, och skriver på twitter:

”Jag var i juryn som beslutade om att ge Olga Tokarczuk Man Booker-priset. Jag undervisar om Handke men jag är alltid noggrann med att berätta för mina studenter att han genom att hålla ett minnestal på folkmördaren Miloševićs begravning inte borde kunna vinna”.

Anne Applebaum, amerikansk författare och kolumnist i Washington Post, skriver på Twitter om att Olga Tokarczuk tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur:

”För bara några år sedan skröt Piotr Gliński, Polens kulturminister – samma man som förstör polska museum och kulturinstitutioner – om att aldrig ha läst Olga Tokarczuks böcker. Nu har hon fått Nobelpriset”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Mer i ämnet