Konstnären Jonas Lund skapade ett propagandakontor mot Brexit på ett galleri i centrala London. Foto: SVT

Svenskt konstprojekt om Brexit-propaganda väcker ilska

Publicerad

Brexitdebatten pågår för fullt i Storbritannien. Den förs ofta i ganska högt tonläge, där de olika sidorna har liten förståelse för varandra. Ett mått på hur känslig frågan är kom i början av året när den kända svenska konstnären Jonas Lund gjorde en performance i England som fick de som vill lämna EU att ilskna till rejält: Han skapade ett propagandakontor mot Brexit på ett galleri mitt i centrala London.

Jonas Lunds propagandakontor på Photographers Gallery hade ett enda syfte: Att avbryta Brexit.

Projekt fick namnet Operation Earnest Voice; Brexit Division, inspirerat av den amerikanska propagandaavdelningen som heter just Operation Earnest Voice och som med olika medel ska få människor i Mellanöstern att tänka positiva tankar om USA.

Brexit

Jonas Lunds kontor anställde 12 experter. Däribland en Brexit-specialist, en specialist i psykologiskkrigföring, memespecialist, strategi och trollspecialist:

– Allt helt enkelt, säger Jonas Lund till Kulturnyheterna.

Ett uppenbart påhitt

Samtidigt var det ett uppenbart påhitt. Det fanns inga verkliga ambitioner att omvända folkomröstningens resultat. Något man lätt kunde se genom att titta på den rekryteringsfilm Jonas själv producerat.

– Jag satt där som en riktig Uncle Sam och pekade med fingret och sa ”I want YOU for Operation Earnest Voice!”

De första två dagarna gick allt enligt planerna. Men på Twitter och Facebook blev tonen mot projektet mer och mer hotfull.

– Å ena sidan står vi värd för det här propagandakontoret, å andra sidan när du väl satte din fot här och såg installationen begrep man att det var ett konstverk, säger curatorn Katrina Sluis med ett leende.

Krävde att galleriet stängs ned

Framförallt är det en grupp som heter ”Leave Means Leave” som består av kända Tory- och UKIP-medlemmar som opponerar sig. De blev provocerade av att ett galleri som drivs som en opolitisk välgörenhet ordnar ett propagandakontor för att omvända Brexit-projektet.

”Leave Means Leave”  tar det på allvar, de kräver att galleriet stängs ner. Men Katrina Sluis tog det med ro.

– Det kan ses som den liberala storstadseliten som samlar sig och pratar om att omvända Brexitprocessen, men det kan lika gärna ses ett misslyckande av samma liberala storstadselit: de kommer samman och misslyckas helt med sina förutsatser.

”Propaganda som en tjänst”

Samtidigt med utställningen pågår demonstrationer för Brexit utanför parlamentet och en släkting till en av de som jobbar med projektet får ett, enligt polisen, trovärdigt dödshot. Jonas blir orolig och låter Operation Earnest Voice byta kurs.

– Jag hade ett styrelsesammanträde och berättade hur vår affärsmodell har byggts om. Den har gått från att vilja omvända Brexit, till att bli en vinstdrivande påverkansbyrå. Propaganda som en tjänst. Vi kan sälja våra propagandaverktyg till vem som helst, berättar Jonas Lund.

Var i debattens centrum

I efterhand kan man konstatera att inget hände. Förutom att Jonas för en kort stund var i hela Brexit-debattens centrum, med ett konstverk som tog sig utanför konstens väggar.

– Jag tror det är bra betyg. Om du gör någonting och folk demonstrerar emot det du gör, betyder det du gör något som är bra, säger Jonas Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet