Stödprotest för Toomaj Salehi i Oslo, sommaren 2023. Foto: JAVAD PARSA/NTB/TT

Känd iransk rappare döms till döden

Uppdaterad
Publicerad

Toomaj Salehi, en regimkritisk rappare känd i Iran och bland den iranska diasporan, har dömts till döden, skriver hans advokat på X.

Salehi greps i samband med de landsomfattande protester som bröt ut hösten 2022, efter att en ung kvinna dött i den ökända moralpolisens förvar dit hon tagits eftersom hon inte ansågs ha burit sin slöja korrekt.

– Han ville vara folkets röst, sade hans morbror Eghbal Eghbali till TT efter att han gripits.

Protester i Iran

Salehi anklagades bland annat för att ”spridit korruption i världen” och dömdes först till fängelse. Under en period frigavs han mot borgen – och i tolv dagar kunde han vittna om tortyren han utstått under drygt ett år i fängelse. Därefter frihetsberövades han igen, och har suttit fängslad sedan dess. Nu har en revolutionsdomstol dömt honom till döden för ”krig mot Gud”, utöver att ha ”spridit korruption i världen”, rapporterar oppositionella iranska medier.

Mostafa Nili, en av Salehis advokater, skriver på X att domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet