Hör Malin Zimm berätta mer om partiernas förslag i klippet ovan. Foto: SVT

Förslag från flera partier om klassisk arkitektur: ”Vill vinna röster”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kom Sverigedemokraternas förslag om ”Sverigehuset”, ett typgodkänt småhus som ska få byggas utan bygglov. Flera politiker använder nu arkitektur som en symbolfråga, menar Malin Zimm, chefredaktör på tidningen Arkitektur.

– De använder arkitektur för vinna poänger och i förlängningen vinna röster.

Tidigare i sommar lade Moderaterna fram ett vallöfte om att medborgarna ska få mer inflytande när det kommer till nyproduktion av bostadshus. De menar att ”vanligt folk” är trötta på nymoderna hus och vill se mer sekelskiftesstil.  

Kristdemokraterna i Stockholms stad vill införa en så kallad skönhetspanel, där 1000 stockholmare som skickar in intresseanmälan ska få vara med och bestämma hur staden ska se ut. 

Kulturvalet 2022

Även Socialdemokraterna i Göteborg stad driver ett förslag om att staden ska byggas i mer klassisk arkitektur.  

”Skulle fördyra processerna”

Malin Zimm menar att det är förslag som bygger på en förenklad analys och att många demokratiska processer spelar in.

– Egentligen är arkitektur väldigt hårt reglerat i lag och ett hantverksmässigt byggande skulle fördyra processerna enormt.

Hör Malin Zimm berätta mer om partiernas förslag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet