”Karin skalar äpplen” av Carl Larsson 1904 (något beskuren).

Bukowskis polisanmält för häleri

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Carl Larsson-tavlan ”Karin skalar äpplen” fortsätter. Bukowskis har polisanmälts men auktionshuset meddelar att säljaren har bestämt sig för att behålla tavlan.

Idag plockades Carl Larssons omdiskuterade akvarell bort från höstens Klassiska auktion på Bukowskis. Enligt auktionshuset är det är på den nuvarande ägarens begäran.

– Jag och min familj har beslutat oss för att behålla konstverket och inte utsätta Bukowskis eller oss själva för vidare tramsigheter, säger den norske säljaren i ett pressmeddelande.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

Samtidigt har en privatperson i Stockholm polisanmält Bukowskis för häleri och polisen kommer nu att inleda en undersökning. Det bekräkftar Sten-Gunnar Crona på polisen i Norrköping för Kulturnyheterna.

”Vi är väldigt oroliga”

Carin Fahlén är intendent på Norrköpings konstmuseum som tidigare ägde tavlan. Hon fick beskedet om polisanmälan igår.

– Vi är väldigt oroliga. Vi hoppas att verket stannar kvar på Bukowskis och att det görs en ordentlig utredning, säger hon.

Stals 1988

För ett år sedan rapporterade Kulturnyheterna om tavlan ”Karin skalar äpplen” som stals från Norrköpings konstmuseum 1988. Plötsligt dök tavlan upp till försälning på Bukowskis. En ägartvist uppstod mellan Norrköpings kommun och den privata konstsamlaren från Norge som hade köpt tavlan i god tro.

Efter den stora uppmärksamheten kring den stulna tavlan så såldes inte verket.

Vi har sökt Bukowskis för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tavlan ”Karin skalar äpplen”

Mer i ämnet