Foto: TT

Historien om Lars Vilks

Uppdaterad
Publicerad

För 36 år sedan påbörjade konstnären Lars Vilks kostverket Nimis. Efter det har han varit inblandad i många kontroverser. 2007 gjorde han en rondellhundskarikatyr av profeten Muhammed och sedan dess lever han under strikt polisskydd.

1980

Konstnären Lars Vilks börjar bygga på konstverket Nimis i Kullaberg. Verket består av flera fristående delar och är till stor del byggt av drivved.

1985

Stor del av Nimis bränns ner, men återuppbyggs till en förändrad form.

2007

Sommaren 2007 anordnar Tälleruds Hembygdgård i Värmland en utställning med temat hundar. Den skånska konstnären Lars Vilks skickar in bidraget ”Profeten M som rondellhund”, en blyertsteckning som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund. Dagen före vernissagen den 21 juli väljer hembygdsgården att ta bort verket från sin utställning av säkerhetsskäl.

Den 19 augusti publicerar lokaltidningen Nerikes Allehanda teckningen i en ledartext med rubriken ”Rätten att förlöjliga en religion”. Där argumenterar den dåvarande chefredaktören Ulf Johansson för rätten till yttrandefrihet. Händelserna blir startskottet för massiva internationella protester i den arabiska världen, där bland annat Pakistan, Egypten och Iran officiellt fördömer konstverket.

Senare samma höst utfäster Abu Omar al-Baghdadi, dåvarande ledare för terrornätverket al-Qaida i Irak, en belöning på 100.000 dollar till den som mördar Lars Vilks och 50.000 dollar till den som mördar Ulf Johansson. Lars Vilks sätts under polisskydd dygnet runt.

2008

Våren 2008 beslagtar polisen en karta över konstnären Lars Vilks hem hos en terrorutpekad man. Senare samma år stoppas en retropersperspektiv utställning av Vilks på Kalmar konstmuseum. Vilks mottar flera anonyma mordhot under året.

2009

En amerikansk kvinna vid namn Colleen LaRose häktas i USA, misstänkt för att ha planerat att att mörda Vilks. LaRose, som kallar sig ”Jihad Jane” på nätet, döms senare till tio års fängelse.

2010

I mars grips ytterligare sju personer i Irland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot konstnären. En av dem, Jamie Paulin Ramire, döms till åtta års fängelse.

Två månader senare utförs ett misslyckat mordbrandsattentat mot konstnärens hem. Två bröder i tjugoårsåldern grips för brottet.

I november publicerar terrororganisationen al-Shabab en video där de uppmanar sina följare att avrätta Vilks.

2010

I december utför Taimour Abdulwahab ett terrorattentat i centrala Stockholm. Abdulwahab detonerar en sprängladdning som tar hans eget liv men lyckas inte skada några oskyldiga, trots att explosionen sker mitt under julhandeln. I ett brev till nyhetsbyrån TT uppger Abdulwahab att Vilks rondellhund har varit en bidragande faktor till terrordådet.

2012

En konstnärsgrupp gör en egen installation på Nimis. De förvandlar ett av tornen till en minaret när de placerar en högtalare i ett av tornen med böneutrop sex gånger om dagen.

2015

Den 14 februari anordnar Lars Vilks-kommitén en paneldebatt om konstens gränser i Köpenhamn. Under ett av föredragen öppnar en attentatsman eld i foajén. En person dödas och två poliser skottskadas. Några timmar senare öppnar samme attentatsman eld mot en synagoga i centrala Köpenhamn. En person skjuts till döds och ytterligare två poliser skottskadas. Tidigt på lördagsmorgonen skjuts attentatsmannen till döds av dansk polis efter en skottväxling.​

2016

24 november förstörs delar av konstverket Nimis i en brand. Polisen misstänker att den är anlagd.

– Det är som i gamla tider. På 80- och 90-talen var det stora kontroverser och det har brunnit rejält två gånger tidigare. Så långt är jag inte helt överraskad att det händer något, säger Lars Vilks.

Enligt räddningstjänstens bedömning har en fjärdedel av konstverket brunnit ner.

Konstverket är det enda större land art-konstverket i Sverige. Land art är en konstriktning där konstnären utnyttjar en större jordyta i själva terrängen som arbetsmaterial. Nimis har varit föremål för många kontroverser eftersom det är byggt utan tillstånd i ett naturresarvat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nimis i brand

Mer i ämnet