Konstnärer som jobbar med hbtq-frågor riskerar att fängslas i Ryssland. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Konstnär riskerar fängelse för vaginakonst

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konstnären Julia Tsvetkova riskerar sex år i fängelse för att ha spridit konstnärliga avbildningar av det kvinnliga könsorganet, rapporterar Kulturnytt i P1.

På måndagen hävdes den husarrest hon suttit i de senaste fyra månaderna, misstänkt för att ha spridit pornografi, rapporterar AFP. Hon får nu lämna sitt hem men polisutredningen fortsätter och hon är förlagd med reseförbud. Hon kan fortfarande dömas till ett fängelsestraff men det är oklart när en rättegång kommer att bli av.

Konstnären och aktivisten själv menar att hon vill få till ett samtal om tabun och makten kring kvinnokroppen genom projektet Vaginamonologer, som finns på den ryska motsvarigheten till Facebook, Vkontakte.

– I princip handlar det om att stärka kvinnors makt över sig själva, om kvinnors frihet och om att få makten över sin egen sexualitet, säger hon till Kulturnytt.

Julia Tsvetkova har tidigare dömts till böter enligt en lag som förbjuder det som kallas ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”, en lag som använts mot konstnärer och aktivister som jobbar med hbtq-frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.