Lena Cronqvist: ”Jag är egentligen ganska fantasilös”

Publicerad

Lena Cronqvists utlämnande motiv och självporträtt om uppväxt, moderskap och kriser har förändrat det svenska konstlandskapet. Nu sammanfattas hennes konstnärskap i en stor utställning på Waldemarsudde i Stockholm.

– Jag tycker att det är kul att få se allt samlat, säger Lena Cronqvist till Kulturnyheterna.

Lena Cronqvist, född 1938 i Karlstad, är en av den svenska konstvärldens giganter. Hon började måla tidigt, utbildade sig en tid på Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm och har sedan mitten av 60-talet varit en tongivande konstnär i Sverige.

Hennes motiv är ofta flickor, mammor och kvinnor i olika situationer i livet. Mest känd är hon för sina självporträtt – ibland nakna, ibland skrämmande. Något som var banbrytande när hon började – plötsligt blev det tillåtet att måla stort och privat.

Psykos

Lena Cronqvist har placerat sina verk i rum med olika teman. Besökaren stiger tidigt in i ”psykosrummet”, som hon själv kallar det.

– Jag fick en amningspsykos när jag fick min son Linus. Det var en obehaglig upplevelse. Från början mådde jag jättebra och trodde att jag ägde världen, men sedan hamnade jag ju i vården, säger Lena Cronqvist till Kulturnyheterna.

Under flera månader mellan 1969 och 1970 var Lena Cronqvist inlagd på S:t Jörgens sjukhus, där hon fick tung medicinering och elchocker. Hon har dokumenterat upplevelserna i målningar och teckningar, vissa av dem visas offentligt för första gången i utställningen. Även tiden efter psykosen finns med, då hon bland annat upplevde att hon kunde sväva fritt i luften.

Motiv som återkommer

Genom en snart 60 år lång karriär som konstnär har Lena Cronqvist hållit fast vid sina motiv och universella teman – barndom, moderskap, relationer och livskriser – baserat på sitt eget liv. Men teknikerna hon använder varierar. Det är alltifrån stora målningar till skulptur, teckningar, akvarell och vävningar.

– Man kör fast, och då använder jag en annan teknik, till exempel skulptur, och då återanvänder jag mina teman. Jag är ganska fantasilös egentligen, jag återanvänder väldigt mycket, säger hon.

Utställningen på Waldemarsudde innehåller över 200 verk, skapade mellan 1964-2020. Det gör den till hennes största retrospektiva utställning någonsin.

– Jag tycker att det är kul att få se allt samlat. Det är nog sista gången jag får göra det. Så det känns bra, säger Lena Cronqvist.

Utställningen pågår 7 mars till 27 september 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.