Sofia Olsson Olsén. Foto: TT

Aftonbladets chef: Vi måste förlita oss på rättssamhället

Publicerad

Två medarbetare på Aftonbladet utreds internt efter anklagelser om våldtäkt, sexuella trakasserier och grovt språkbruk. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén förklarar nu varför en av dem under flera års tid kunde fortsätta arbeta på tidningen efter våldtäktsanklagelserna – men nu petas från ledarredaktionen.

För drygt två veckor sedan meddelade Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson att Fredrik Virtanen petas som kolumnist på tidningens ledarsida, efter anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier. Detta trots att tidningens interna utredning ännu inte är klar.

Aftonbladets vd och chefredaktör Sofia Olsson Olsén säger att beslutet var Karin Petterssons men att hon ställer sig bakom det.

Kampanjen #MeToo

– Jag har fullt förtroende för henne, hon får bestämma det själv, säger hon i Ekots lördagsintervju.

”Vi fick nya uppgifter”

Att Virtanen petats från ledarredaktionen först nu, trots att våldtäktsanklagelserna varit kända för redaktionen sedan fem år tillbaka, förklarar Sofia Olsson Olsén med att nya uppgifter framkommit.

– Skillnaden är att det var ingen nyhet för oss, och han friades. Vi har ett rättssamhälle och vi måste förlita oss på det. Här lades rättsfallet ner och då valde man att låta honom fortsätta eftersom att inget brott kunde styrkas. Det som har hänt efter att en medieprofil gick ut och namngav honom var att vi fick nya uppgifter som var helt nya och det är dem vi ska ta ställning till nu.

”Ingen tolerans för sådant språkbruk”

I intervjuer med DN och SvD har många kvinnliga journalister på Aftonbladet vittnat om en utbredd tystnadskultur på tidningen, där de nu utpekade männen hållits om ryggen och tillåtits fortsätta trakassera kvinnor under flera års tid.

En tidigare chef på Aftonbladet stängdes av från sin tjänst på Schibsted-koncernen, efter att anklagelser riktats mot honom i samband med me too-kampanjen. Han har nu slutat.

En annan medarbetare, som bland annat ska ha använt sig av grovt sexuellt språk, är under utredning, enligt Sofia Olsson Olsén.

– Det är också ett pågående personalärende. Det finns ingen tolerans för sådant språkbruk, det är helt oacceptabelt.

”Jag är djupt bekymrad”

Att det skulle råda en tystnadskultur på Aftonbladet är inte en bild Sofia Olsson Olsén känner igen.

– Jag har svårt att beskriva den eftersom jag inte känner igen den, men jag är djupt bekymrad och jag ska hantera det. Jag måste tillse att vi har policies och rutiner för att hantera det. Där har vi brustit.

Aftonbladets publisher, som under åren haft flera chefsroller på tidningen, bedyrar att hon agerat vid varje tillfälle när hon fått kännedom om sexuella trakasserier.

– Jag kan med rak rygg och stolt blick säga att jag hanterat allt som kommit till min kännedom. Men det är svårt att hantera det som man inte känner till. Jag tror inte att mina medarbetare tvivlar på mitt patos för de här frågorna. Jag viker inte en tum, inte ett finger ska läggas emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet