Foto: SVT

Gina Dirawi: Inte vårt jobb att vara opartiska

Publicerad

Dirawi kommenterar ESC tillsammans med Edward af Sillén.

På tisdagskvällen är det till slut dags då artister från 18 olika länder gör upp om platser i Eurovision Song Contests stora final. SVT:s tittare kommer att guidas genom programmet av Edward af Sillén, som blivit något av en veteran i det här sammanhanget.

– Jag är väldigt glad att vara tillbaka! Det är en ära att få förtroendet för fjärde gången, säger han till Kulturnyheterna.

”Det var skit”

För Gina Dirawi blir kommentatorsuppdraget premiär, även om hon lyssnat igenom alla bidragen flera gånger i samband med SVT:s införprogram där en panel har fått tycka till om låtarna.

– Första gången jag hörde låtarna tyckte jag att det var skit. Men sedan har jag lyssnat flera gånger på låtarna och mycket är bra. Jag gillar Serbien. Och Rumänien, den är svängig, säger Dirawi, som landade i Azerbajdzjans huvudstad Baku för ett par dagar sedan.

Och Dirawi berättar att kommentatorsuppdraget i ESC är en dröm som nu slagit in.

– Jag har haft den drömmen sedan jag varit liten. Jag var åtta och ett halvt år när jag såg Charlotte vinna. Och när jag såg henne tyckte jag att hon var så fin och att hon såg ut precis som Barbie. Det var då jag fastade för ESC.

Är det ett problem att ni som kommentatorer kan styra hur tittarna röstar?

– Jag tror inte vi påverkar så mycket. Men sedan är det inte heller vårt jobb att vara opartiska. Det är nästan som att folk kommenterar sport och säger om ett lag var duktigt eller inte, säger Dirawi.

– Jag kommer att ha åsikter lite här och där. Man ska absolut kunna ha favoriter och några som man tycker mindre om, men man måste säga det med hjärta. När det blir hånande så är det inte kul, menar Edward af Sillén.

Båda två framhåller också att de ofta tycker väldigt olika.

– Vi har ganska olika åsikter om det mesta också, så vi får en bra balans, säger Gina Dirawi.

Bästa låten någonsin?

Först på torsdag är det Loreens tur att kliva in i tävlingen, när hon framför ”Euphoria” och satsar på att ta Sverige till den stora finalen på lördag.

Vad tror du om hennes chanser?

– Jag upplever att det inte brukar vara så här andra år. Vi brukar tippa oss själva väldigt högt, men nu toppar vi verkligen andra länders listor. Det är väldigt ovanligt, säger Edward af Sillén och lägger till:

– Och hon är värd att vara högt på listan! Det är den bästa låt som Sverige någonsin har skickat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet