Rättegången mot rapparen Frej Larsson inleds

Uppdaterad
Publicerad

Ett tonsatt, illa kamouflerat hot eller en del av en artists konstnärliga uttryck? Det ska utredas när rättegången mot Frej Larsson inleds. Artisten är åtalad för hot mot tjänsteman via en bild på Instagram och en del av en låttext.

För att fira att han slapp åtalas för att ha byggt en gayklubb på rysk mark på Åland hade artisten Frej Larsson, tillsammans med kollegan Simon Gärdenfors, en fest i Stockholm.

Polisen kom dit och gjorde flera narkotikatillslag och en av de poliser som var med vid tillslaget sa efteråt att hon inte ”tyckte att man borde boka den här typen av spelningar”.

Efter det lade Frej Larsson upp en bild på Instagram föreställande en guldfisk, som han gett samma namn som polisen och skrev att fisken skulle filéas. En låt lades även upp på Spotify som uppfattades som hotfull mot polisen i fråga.

Greps i början av året

I februari greps Frej Larsson, hans dator beslagtogs och enligt artisten själv försvann hans musik och annat material från hårddisken. Hans advokat Viktor Banke sa i samband med gripandet att frihetsberövandet var oproportionerligt och att bilden och låten var del av Larssons konstnärliga uttryck.

Polisen yrkar skadestånd på 5 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer