”Skivbolagen ger ut musik de inte har rättigheter till”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av all musik på Spotify kan vara olagligt uppladdad. Det är konsekvensen av tingsrättens dom då skivbolaget MNW dömdes för upphovsrättsintrång efter att ha lagt ut musik med punkbandet KSMB på streamingtjänster utan giltigt avtal.

– Här tar skivbolagen sig friheter att ge ut musik som man inte har rättigheter till, säger musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

Han bedömer det som att hälften av den svenska musiken inte är reglerad när det kommer till digitala nyttjanden.

KSMB-tvisten

– Det här är olagligt, vilket ju tingsrätten nu slår fast.

Avtal från förr

Musikerförbundets uppskattning gäller musik från tiden då den gavs ut i fysisk form; på LP, kassett och CD. Och att de gamla skivkontrakten inte gäller när musiken läggs upp på digitala tjänster som uppfunnits senare, som exempelvis Spotify.

Den aktuella domen handlar om inspelningar med Johan Johanssons gamla band KSMB, Strindbergs och John Lenin.

– Det här är några av de gamla plattor som jag gjort på MNW, vi har avtal på en, på de andra finns det inga avtal överhuvudtaget, säger han och pekar på några inramade vinyler hemma på väggen.

”Gammalt proggbolag”

Skivkontraktet mellan MNW och KSMB från 1981 säger att KSMB ska få ” 3 kronor per sålt fonogram” för LP:n Rika barn leka bäst.

– Det var ett helt annat bolag, det var ett gammalt proggbolag och mycket polarfeeling sådär, och då funkade det bra. Men bolaget är ju sålt och ägs just nu av riskkapitalister som inte har någonting med musik att göra, säger musikern Johan Johansson.

MNW, Musiknätet Waxholm AB, var 1970-talets stora proggbolag med artister som Blå Tåget, Nationalteatern och Hoola Bandoola Band, men gav senare också ut punk, rock och pop. 

Ägs av riskkapitalistbolag

Idag är bolagets ägare Gabrielsson Invest AB som även äger fastigheter, ett säkerhetsföretag och en tandläkarklinik bland mycket annat. Bolaget företräds av samma advokat som företrädde skivindustrin i Pirate Bay-rättegången, Peter Danowsky:

– Skivbolaget, enligt avtalet, förvärvar rätten till produktionen och artisten får betalt för allt utnyttjande. Då kan man inte plötsligt säga att vissa former av utnyttjande ingår inte, säger han.

Varför kan inte bolagen och artisterna komma överens?

– Här har jag insikt i de här tre aktuella målen, och i några fall till, och kan konstatera att skivbolagen är beredda att gå väldigt långt, och med de allra flesta artisterna så har man ju avtal som alla är nöjda med, säger Peter Danowsky.

Vad har du för källa på det?

– Branschen fungerar ju! Vi har tre mål som gäller ganska små belopp, medan med de stora artisterna som säljer mycket, där fungerar avtalen. Det är ju möjligt att det finns gamla inspelningar av det här slaget med inte särskilt kommersiella artister, där det inte har tagits upp överhuvudtaget, där ingen har brytt sig, säger Peter Danowsky.

Har överklagat domen

Fallet väntas bli vägledande. MNW har överklagat domen till hovrätten, Senare under året ska musikerförbundet och Danowsky mötas i rätten igen i två andra fall. Under tiden har KSMB och de andra försvunnit från streamingsajterna.

– Om det finns någon som utnyttjar ens musik lägger ut den, tjänar pengar och inte vill göra anständiga avtal, ja då får den försvinna då. Men helst ska det ju till anständiga avtal för alla artister, säger Johan Johansson.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik tycker att bolagen är motsägelsefulla.

– Det är förvånansvärt att bolagen å ena sidan driver en linje där man är emot kopiering och illegal fildelning, och så ger man ut musik själv utan att ha reglerat rättigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KSMB-tvisten

Mer i ämnet