Sting och Wayne Shorter. Foto: AP/TT

Wayne Shorter: ”Strävar efter att bli mer mänsklig”

Uppdaterad
Publicerad

Popstjärnan Sting och jazzsaxofonisten Wayne Shorter är 2017 års mottagare av Polarpriset. Juryn beskriver de båda som virtuoser i sina genrer, och kommer belöna dem med en miljon kronor vardera när kung Carl Gustaf delar ut Polarpriset till dem båda i Stockholm i juni.
– Jag tror priset innebär att jag ska fortsätta i samma riktning trots att jag kanske valt otrampade stigar. Den inriktning jag har valt är att sträva efter att bli mer mänsklig, säger Wayne Shorter till Kulturnyheterna.

Sting prisas inte bara för sin långa solokarriär, utan även för sin tid i The Police och för sina insatser för mänskliga rättigheter. Han hyllas som en tidlös popvirtuos i juryns motivering:

”Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation. Som kompositör har Sting kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger”.

Den brittiske artisten, låtskrivaren och skådespelaren Sting har sålt fler än 100 miljoner album under sin 40 år långa karriär, både som soloartist och som medlem i gruppen The Police. Han har tilldelats 16 Grammys och valdes in i amerikanska Rock and Roll Hall of Fame 2003. 

Amerikanskt jazzunikum prisas

Den 83-årige jazzmusikern Wayne Shorter är en av världens främsta saxofonister. Han slog igenom under 50-talet med grupen Art Blakey’s Jazz Messengers, spelade under flera år med Miles Davis och formade sedan fusiongruppen Weather Report. Han har belönats med 10 Grammys, har släppt fler än 20 album och skrivit flera låtar som idag är klassiker i sin genre.

I sin motivering beskriver juryn Wayne Shorter som en unik saxofonist, och lyfter fram hans viktiga roll i formandet av den moderna jazzens spännvidd och djup:

”För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ”drilling for wisdom”. Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna”.

Ett av Sveriges tyngsta priser

Polarpriset instiftades 1989 av låtskrivaren och Abba-managern Stig ”Stikkan” Andersson, och hämtar sitt namn från hans på sin tid tongivande skivbolag Polar Music. Priset delas ut årligen till två personer eller grupper för betydande insatser i musikhistorien, i regel till två vitt skilda genrer för att ”bryta ner musikaliska barriärer” och ”föra samman olika delar av musikvärlden”.

Bland tidigare pristagare återfinns namn som Bruce Springsteen, Yo-Yo Ma, Emmylou Harris, Steve Reich och Bob Dylan. Förra året mottog den svenske stjärnproducenten Max Martin och den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli priset – som förutom äran består av en miljon kronor vardera.

Polarpriset 2017 delas ut av kung Carl Gustaf den 15 juni på Stockholms konserthus.

2016 Max Martin och Cecilia Bartoli

2015 Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011 Patti Smith och Kronos Quartet

2010 Björk och Ennio Morricone

2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008 Pink Floyd och Renée Fleming

2007 Sonny Rollins och Steve Reich

2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004 B B King och György Ligeti

2003 Keith Jarrett

2002 Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000 Bob Dylan och Isaac Stern

1999 Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998 Ray Charles och Ravi Shankar

1997 Eric Ericson och Bruce Springsteen

1996 Pierre Boulez och Joni Mitchell

1995 Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994 Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones

1993 Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski

1992 Paul McCartney och Estland, Lettland och Litauen till stöd för deras musikliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polarpriset 2017

Mer i ämnet