Sahlgrenskas patienter skapar egen pandemi-konst

Publicerad

Ventiler heter konstverket som patienter på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har skapat. När konstateljéer har stängt pågrund av pandemin har målningarna varit ett sätt att fortsätta hjälpa patienter att uttrycka sina känslor.

De patienter som deltagit i projektet har fått göra varsin målning som ska symbolisera deras tankar och upplevelser av pandemin, så kallade ventiler. Alla bidrag har sedan satts ihop och bildar ett större konstverk där alla målningar finns med.

– Under pandemin har det varit väldigt ensamt. Min sällskapskrets är i skolan och det blir inte samma sak att se varandra över videosamtal. Genom att göra mina känslor till ett konstverk, kan jag ta ett steg tillbaka och förstå dem mer, säger Sian Hedberg som är en av de som deltagit i projektet.

Ger möjlighet till patienternas process

När konstateljéerna vid psykiatrin på Sahlgrenska var tvungna att stänga på grund av pandemin skapade sjukhuset ett alternativ där patienter kunde måla verken på varsitt håll men ändå vara en del av ett större konstverk.

– För Sahlgrenska universitetssjukhuset ser vi det som att kultur kan vara en viktig del i en läkande process. Det här är ett sätt att åter ge patienterna möjlighet att ägna sig åt konstnärligt skapande, säger Johannes Nordholm, verksamhetssamordnare inom psykiatrin. 

Intresset har varit enormt

Enligt projektledaren och konstnären Inez Edström Thoresson har det varit olika om patienterna har klarat av att vara med, medan det i vissa fall har varit jätteviktigt att få delta.

– Men intresset hos patienterna har varit enormt och vi har fått så mycket fina bidrag, säger hon.

Konstverket kommer att sättas upp i kulvertarna på Sahlgrenska och Östra sjukhuset i Göteborg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.