Liv Strömquist tänker på sig själv har premiär i höst på Dramatens lilla scen Foto: Sören Vilks

Nationalscenerna rustar för coronaanpassad höst

Uppdaterad
Publicerad

Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern förbereder sig för en höst med fortsatta coronarestriktioner men drömmer om att kunna spela för full publik.

– Skådespelarna klättrar på väggarna och vill möta publiken, säger Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare Mattias Andersson.

Först ut på Dramatens lilla scen i höst är Liv Strömquist tänker på sig själv som bygger på seriealbumet Den rödaste rosen slår ut. William Spetz gör sin Dramatendebut i föreställningen som har planerad premiär den 11 september.

– Ensemblen börjar med läsning av manuset nästa vecka. På avstånd förstås, och sen blir det coronasäkra repetitioner, säger Mattias Andersson.

Coronaviruset och kulturen

Hur restriktionerna i och med coronapandemin kommer se ut i höst är ännu oklart och Dramaten jobbar utifrån flera olika scenarion inför höstens premiärer.

– Vi kör på som att vi får öppna med full publik, men vi har andra planer om det inte går. Vi försöker hitta roliga koncept med hur man placerar publiken. Hur man slussar in publiken med säkra avstånd kan också bli en del av föreställningen.

– Jag är övertygad om att vi också kommer att fortsätta med uppsökande teater.

Verk skrivs om för mindre orkester

Första operan ut på Kungliga Operan är singer-songwritern och indie-ikonen Rufus Wainwrights Prima Donna. Den grundar sig i operaikonen Maria Callas liv som isolerade sig under lång tid efter att ha förlorat sin röst.

– Man kan associera den till situationen vi har nu med pandemin, hur man drabbas av att sitta isolerad länge, säger operachefen Birgitta Svendén.

Operan är skriven för en stor orkester och kommer att behöva anpassas om restriktionerna håller i sig.

– Jag har bett Rufus och dirigenten att skriva om orkestermaterialet till en mindre orkester så musikerna kan hålla tillräckligt avstånd i orkesterdiket, säger Birgitta Svendén.

Operan arbetar för att, på ett eller annat sätt, kunna genomföra de planerade föreställningarna. De kommer att fortsätta med sin digitala strömmningstjänst men det är ännu inte bestämt vilka av höstens premiärer som kommer att finnas tillgängliga där.

Kyssfria repetitioner

Riksteatern har ännu inte släppt sitt program för hösten men några titlar kan teaterchefen Dritëro Kasapi avslöja.

– Vi har många internationella samproduktioner bland annat The Quest av och med Cedric Eelehot och vi satsar också på nysvensk dramatik.

– Vår stora produktion är vår styrka men i pandemitider blir det en svaghet. Eftersom vi reser över hela Sverige drabbas vi hårt av reserestriktioner och regionala restriktioner.

På grund av pandemin har Riksteatern beslutat att skjuta på turnéverksamheten utanför Stockholm från september till oktober och repetitionerna är förstås coronaanpassade.

– Man repeterar inte scener där man är nära eller kysser varandra, säger Dritëro Kasapi.

Dramaten, Kungliga Operan och Riksteaterns höstrepertoar i urval

Dramaten

Kvinnostaden av Christine de Pizan, Hildegard von Bingen, Heliga Birgitta, Moderata Fonte, Trota de Salerno, Marie de France, Hroswitha von Gandersheim

Elektra av Hugo von Hofmannsthal, fritt efter Sofokles

Maj efter Kristina Sandbergs romansvit i dramatisering av Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering

Måsen av Anton Tjechov i en version av John Donnelly

Tvillingarna, dramatisering av Jon Fosse, efter en roman av Ágota Kristóf

Tröstrapporter av Alex Schulman

Liv Strömquist tänker på sig själv av Ada Berger och Liv Strömquist, fritt efter Den rödaste rosen slår ut

Kungliga Operan

4 september – balett Les ballets Suédois

26 september – opera Prima Donna

17 oktober – opera för unga Klaus Nomi

17 oktober – konsert Anne Sofie von Otter La passion de Simone

19 november – opera Snödrottningen

3 december – balett Svansjön

Riksteatern

TAHA av och med Amer Hlehel

The Quest av och med Cedric Eelehout

Bygdens söner av Anders Duus

Chefen av Malin Axelsson

Hedwig and the Angry Inch i regi av Dritëro Kasapi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet